Szálloda a vízen – Egymilliárd sékel a holt-tengeri turizmus fejlesztésére

Az új holt-tengeri turistaközpont modellje - fotó: Moshe Safdie Architects

Évente mintegy egymillió ember keresi fel a Holt-tengert, de a térség turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése évtizedek óta késlekedik. Az egyetlen biztató jel a tavaly átadott sétány a déli partszakaszon, de továbbra is váratott magára a szállodák és kulturált szórakozóhelyek, éttermek látványos fejlesztése.

Az Idegenforgalmi Minisztérium már 2012-ben benyújtotta a térség rehabilitációs programját, melyet a kormány ki is stafírozott, mintegy egymilliárd sékeles támogatást ígérve a belföldi és külföldi turisták jobb kiszolgálását célzó fejlesztésekre.

Júniusban a déli régió építésügyi hatósága végre megadta az engedélyt egy új turisztikai centrum építésére a Hamei Zohárt Ein Bokekkel összekötő szakaszon. Az újonnan épült sétány mentén, amely összeköti a két települést, a tervek szerint a jövőben 15 új szálloda épül majd, köztük három a Holt-tengerben kialakított szigeteken. Ezzel, mintegy 3500 új hotelszobával bővül a régió kínálata és megindul a már működő szállodák továbbfejlesztése is, ami további 1500 új lakóegységet jelenthet. Az egyelőre csupán néhány paddal szegélyezett bicikli és gyalogos sétányon hűsölők, éttermek és különféle attrakciók várják majd a vendégeket és épül egy központi fürdőhely és kulturális/szórakoztató centrum is.

Az új szállodák megjelenésére még várni kell, az építésügyi hatóság a nyár folyamán hét szálloda építésére ad ki engedélyt, a beruházásoknak 3,5 éven belül kell elkészülniük, de az éttermek, kisebb szórakoztató egységek várhatóan gyorsabban megnyitnak majd – nyilatkozta a minisztérium szakértője a The Marker üzleti portál újságírójának.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.