Egy iráni tábornok: Az aszály oka – Izrael ellopja a felhőket

Gholam Reza Jalali iráni dandártábornok vádol

Gholam Reza Jalali, az iráni polgári védelemért felelős dandártábornok nemrég egy lakossági felkészülésről szóló konferencián azzal vádolta meg Izraelt, hogy ellopja a felhőket Irántól, megakadályozva ezzel az ország normális mennyiségű csapadék-ellátottságát, miközben Irán súlyos szárazsággal küzd. Szerinte az iráni klímaváltozás „gyanús”, és ez a „külföldi beavatkozás számlájára írható”.

Jalali a csapadékhozam megcsappanásáért és a súlyos vízhiányért – mely az elmúlt héten tüntetésekhez vezetett Iránban – határozottan „Izraelt és más országokat” tett felelőssé. „Egyértelmű, hogy ezek az országok közös erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az iráni légtérbe lépő felhők már ne tudjanak csapadékká alakulni”- fejtegette. Mindehhez még azt is hozzátette, hogy

Izrael nem csak az esőt, de a havat is ellopja.

Ezt a kijelentést egy 25 évet felölelő tanulmányra hivatkozva tette, mely szerint 2200 méter feletti magasságban Afganisztántól a mediterrán térségig Iránt kivéve mindent hó borít.

„Egy ország csapadékfelhőit lehetetlen ellopni” – közölte ki Ahad Vazife, az iráni meteorológiai szolgálat vezetője. „Irán hosszútávú kiszáradással van sújtva, de ez globális jelenség. Az ilyen kijelentések segítés helyett csak akadályozzák Iránt a probléma megoldásában” – tette hozzá Vazife.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet