Új otthon Jeruzsálemben a haredi katonáknak

IDF haredi katonák a vallásos Nezach Jehuda zászlóalj gyalogos kiképzésén - fotó: Wikimedia Commons

Néhány nappal azután, hogy a kneszet megszavazta az ultraortodox férfiak besorozását, a fővárosban a haredi fiatalok katonai szolgálatát és világi ismereteik fejlesztését támogató szervezet, a Nezach Jehuda egy 17 fő ellátására alkalmas apartmant adott át, amely a hadseregben szolgáló „egyedülálló” katonák számára szabadságuk idején otthonként funkcionálhat.

A frissen felújított kirját-mosei lakókomplexum egyike a Nezach Jehuda által működtetett Nahal Haredi lakásoknak, ahol a hadseregből szabadságukat töltő, ám otthon nem szívesen fogadott fiatalok haredi életvitelüknek megfelelő módon pihenhetnek, tanulhatnak, szórakozhatnak.

Mint ismert, a hadseregben jelenleg több mint 3000 haredi fiatal szolgált, sokan közülük a családból való kitagadás terhe mellett. Többen közülük hivatalosan nem egyedülállók, de gyakorlatilag a kapcsolattartás a szülőkkel folytatott ritka telefonbeszélgetésekre korlátozódik, katonai szolgálatuk alatt és néha azt követően sem látogathatnak haza, teljesen elszigetelődnek a közösségtől, ahol korábban felnőttek. Számukra jelenthet megoldást a most felújított apartman, melynek átadásán Mihael Oren miniszterhelyettes, Mose Leon jeruzsálemi polgármester jelölt, a védelmi minisztérium képviselői, David Hager filantróp, a Nahal Haredi szervezet rabbijai és a hadsereg haredi egységének alapítója Jehuda Duvdevani dandártábornok vett részt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.