Netanjahu Putyinnak Moszkvában: Nem fogjuk fenyegetni az Aszad-rezsimet

Fotó: GPO

Az orosz-izraeli egyeztetések lehetővé teszik a biztonság és a bizalom szintjének növelését a közel-keleti régióban – jelentette ki szerdán Moszkvában Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásán.

Hozzátette: “A mi figyelmünk nyilvánvalóan a Szíriában történtekre és Irán (szíriai) jelenlétére összpontosul. (…) Jól ismert véleményünk az, hogy Iránnak el kell hagynia Szíriát.”

Sajtókommentárok emlékeztetnek arra, hogy mind Izraelt, mind az Egyesült Államokat aggasztja Irán növekvő katonai jelenléte Szíriában, ahol Teherán kulcsfontosságú támogatást nyújt a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek. Az izraeli vezetés többször is jelezte: nem fogja engedni sem Iránnak, sem síita szövetségeseinek, hogy megszilárdítsák jelenlétüket a háború utáni Szíriában. Oroszország azonban, amely Damaszkusz egyik fő szövetségese Irán mellett, már figyelmeztetett: irreális elvárni Irántól, hogy teljes mértékben kivonja erőit Szíriából.

Izraeli források szerint Netanjahu arról is biztosította Putyint, hogy Szíriával szemben nem kíván fenyegetőleg fellépni az Aszad-rezsim távozásának érdekében.

Az izraeli biztonsági erők által a Golán-fennsíkon szerdán lelőtt – Szíria felől érkező – drónnal kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte: “Szeretném hangsúlyozni, hogy a légterünk és szárazföldi határunk megsértésére irányuló mindennemű kísérletet el fogunk fojtani”.

Vlagyimir Putyin a találkozón úgy fogalmazott: mind a gazdasági, mind a politikai és katonai kapcsolatok pozitívan alakulnak Oroszország és Izrael között.

A Netanjahu házaspár az Anglia-Horvátország világbajnoki elődöntőn Moszkvában – fotó: Netanjahu Facebook oldala