Tűzszünet Gázában

Izrael tűzszünetet kötött a gázai fegyveres csoportokkal szombaton, hogy véget vessen a határ menti rakétázásnak.

“Az egyiptomi és a nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően sikerült megfékezni az erőszak tovagyűrűzését” – közölte egy neve elhallgatását kérő palesztin illetékes.

A hírt megerősítette Favzi Barhum, a Gázai övezetet uraló Hamász szóvivője is. Úgy fogalmazott, hogy siker koronázta a nyugalom helyreállítására és a konfliktus lezárása irányuló egyiptomi erőfeszítéseket. Az Iszlám Dzsihád fegyveres csoport is megerősítette közleményében a hírt.

Néhány órával az Egyiptom és az ENSZ közvetítésével létrejött tűzszünet életbe lépése után két tüzérségi lövedéket lőttek ki Izraelre Gáza felől. Az ellenségeskedések beszüntetéséről állítólag az után állapodtak meg, hogy Izrael a 2014 óta legkomolyabb támadást hajtotta végre Gáza ellen, ahonnan korábban rakéták tucatjait lőtték ki, és tüzérséggel is lőtték a zsidó állam területét.

Katonai források szerint a hadsereg 40 Hamasz célpontot támadott, gázai források szerint a katonai akcióban meghalt egy 15 és egy 16 éves palesztin fiú is: közel voltak az izraeli légierő által támadott épülethez, s a repülő szilánkok megölték őket.

Az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta: „Azt üzenjük a Hamasznak, ha szükséges, tovább tudjuk növelni támadásaink erejét. A Hamasz cselekedeteivel egyre közelebb viszi magát a szakadék széléhez. A szervezetnek meg kell értenie, tettinek ára van” – mondta Jonathan Conricust.

Izrael közölte, további lépései attól függenek, hogy a fegyveresek beszüntetik-e rakétatámadásaikat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.