A légierő megsemmisített egy Izrael területére behatoló szíriai vadászgépet

Az izraeli légvédelem két Patriot légvédelmi rakétával kilőtt egy Szuhoj gyártányú szíriai vadászgépet kedd délután, ami két kilométerre hatolt be az izraeli légtérbe a Golán-fennsík felett – közölte az izraeli hadsereg.

A SANA szíriai állam hírügynökség ugyanakkor katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a lelövés pillanatában a gép szíriai légtérben repült, és nem az Izrael által annektált fennsík felett.

A Háárec című izraeli újság honlapja szerint a döntést a szíriai vadászrepülő kilövéséről egy perc és húsz másodperc alatt hozták meg, miután már nyolcszáz métert megtett izraeli terület fölött, és amikor a Patriot rakéta elérte, már ismét Szíria fölött repült. A két pilótának sikerült időben katapultálnia, és szíriai területen értek földet.

Az izraeli hadsereg légvédelmi egységei kedd reggel óta a Szírián belül zajló légi hadműveletek fokozódását észlelték, és minden eshetőségre felkészültek, hogy megvédjék az 1974-ben elfogadott tűzszüneti vonalakat Izrael és Szíria között.

Izraelben a Golán-fennsíkon és a Jordán völgyben megszólaltak a légvédelmi szirénák, de később a polgári védelmi hatóságok megnyugtatták a civil lakosságot, és arra kértek mindenkit, hogy folytassa mindennapi tevékenységét.

1985 óta második alkalommal lőtt le Izrael szíriai katonai vadászgépet. Legutóbb 2014-ben történt hasonló esemény, akkor egy izraeli légtérbe behatoló Szuhoj 24-est lőttek ki az izraeli rakéták – emlékeztetett a Háárec című újság honlapja.

Egy a Golán fennsíkon élő olvasónk ezt írta: Csak hogy világos legyen, az utcakép semmit nem változott, mindenki zavartalanul folytatja azt, amit a sziréna megszólalásakor éppen csinált. Tegnap is így volt, ma is így van. Pár perccel a riadó lefújása után hallottunk egy nagy, távoli bummot – saccperkábé a cfáti patriotok pukkantak el valahol. A légierő ma sehol. A hírek szerint Aszadék már majdnem teljesen elfoglalták a határ-menti részt, és ha ez igaz, akkor már nem tart sokáig. Gyertek nyugodtan!