Kirúgták a Netanjahut disznónak ábrázoló karikaturistát

Avi Katz kirúgását eredményező karikatúrája

„Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.” – ezzel az orwelli parafázissal illusztrálta Avi Katz izraeli politikai karikaturista azt a fényképet, amelyen Likud kepviselők fényképezkedtek, ünnepelve a nemzetállam törveny elfogadását.

A képet mi is elemeztük – itt olvasható.

Avi Katz karikatúrája, amely az Állatfarm című könyv mintájára disznónak ábrázolta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és leghűbb politikai támaszait, akikkel egy közös szelfit készített a kneszetben, következményeket vont maga után.

A rajz a Jerusalem Posthoz tartozó Jerusalem Report című lapban jelent meg, amely kéthetente látja el információkkal az egész világon élő, főként zsidó olvasóközönségét. Másnap a karikaturistát értesítették, hogy többet nem rendelnek tőle alkotásokat.

Katz kirúgása miatti tiltakozásból távozott a laptól régi szerzője, Haim Weizmann, aki levélben közölte a szerkestőkkel, hogy nem kíván tovább olyan újságnál dolgozni, ahol felmondanak egy alkotónak, mert  felidegesített néhány olvasót.

Az izraeli újságírószövetség is közleményben ítélte el Katz alkalmazásának beszüntetését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.