Gázába tartó blokádtörő hajót tartóztatott fel az izraeli haditengerészet

Nem sikerült a Gázai övezetbe jutnia

Gázába tartó segélyszállító hajót tartóztatott fel Izrael haditengerészete vasárnap – közölte a hadsereg szóvivője.

A hajón a Freedom Flotilla Coalition (Szabad Flotilla Koalíciója) nevű, palesztinbarát és iszlám jótékonysági szervezeteket tömörítő csoportosulás 14 aktivistája tartózkodott és 100 doboz egészségügyi segélyt szállított Gázának – közölte maga a szervezet a Twitter mikroblogon közzétett üzenetében. Ebben arról is írt, hogy Izrael a hajót „eltérítette”. A hajóval európai, amerikai, izraeli és malajziai aktivisták próbálták elérni az izraeli blokád alatt lévő Gázai övezetet.

Az izraeli hadsereg közölte, az utasokat figyelmeztették arra, hogy „megsértették a törvényes tengeri blokádot”, a feltartóztatás különösebb események nélkül ment végbe, a hajót pedig egy izraeli kikötőbe irányították át. A hadsereg megjegyezte azt is, hogy

a humanitárius segélyeket az övezetbe más úton is el lehet juttatni, mint a blokádon keresztül.

A Freedom Flotilla Coalition szerint a hajón szállított segélyek bár csekély, de fontos segítség a gázai embereknek a fokozatosan romló egészségügyi helyzetben. A szervezet szerint erre hosszú távon az egyetlen megoldás a blokád feloldása.

Két izraeli aktivista a hajón

Az izraeli hatóságok azóta tartják blokád alatt a keskeny tengerparti övezetet, hogy 2007-ben a Hamász kiszorította a Palesztin Hatóságot a Gázai övezetből, és átvette annak irányítását. A blokád értelmében az izraeli hatóságok ellenőrzik az övezetbe tartókat és az onnan kiutazókat, valamint egyes áruk – egyebek között a gyógyszerek és az üzemanyag – forgalmát a térségen keresztül.

Izrael mellett Egyiptom is blokádot tart fenn az övezettel szemben, ugyancsak a Hamász hatalomra kerülése óta zárva tartja átkelőit a zónába, és csak olykor-olykor nyitja meg őket. Az utóbbi években több alkalommal is megpróbálták áttörni az izraeli tengeri blokádot, a legsúlyosabb eset 2010-ben volt, amikor kilenc török állampolgár vesztette életét egy hajó feltartóztatásakor. A történtek miatt súlyosan megromlottak Ankara és Jeruzsálem kapcsolatai.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI