Uszításért öt hónapra ítéltek egy (eddig) ismeretlen arab költőnőt

"Izrael politikája és a palesztin terrorizmus közötti kapcsolat megtagadása ostoba önbecsapás" - Darín Tatur palesztin költőnő a názáreti bíróságon - fotó: képernyőkép

A názáreti körzeti bíróság öt hónap börtönre és fél év felfüggesztettre ítélte kedden erőszakra uszításért és a terror támogatásáért az eddig szinte teljesen ismeretlen, 36 éves, Darín Tatur nevű arab-izraeli költőnőt, mert közösségi oldalakon lázadásra buzdító szövegeket posztolt.

“Számítottam a börtönre, és meg is történt. Nem vártam igazságot. Politikai eljárás zajlott elejétől fogva, mert palesztin vagyok, ez a szólásszabadságról szól, és azért zárnak el, mert palesztin vagyok” – nyilatkozta az ítélethozatal után.

Darín Tatur otthonában – fotó: képernyőkép

“A tárgyalást teljes egészben azért tervezték, hogy megfélemlítse és elhallgattassa az izraeli palesztinokat, hogy öncenzúrára késztesse őket, hogy féljenek költészetük bűncselekménnyé változtatásától és a bíróságtól” – mondta védőügyvédje, Gabi Laszki. “Amikor az állam költeményeik miatt bíráskodik emberek fölött, akkor károsítja a társadalom kulturális gazdagságát” – tette hozzá és bejelentette, hogy a döntést megfellebbezik.

Darín Tatur a késes intifáda idején maszkos kődobálók hátterében olvasta fel egy videoposztjában verseit, melyek olyan sorokat tartalmaztak, hogy “Állj ellen népem, állj ellen”, vagy “Nem hódolok be a békés megoldásnak / Soha nem vonom le zászlóimat addig, amíg ki nem rakom őket a földemről.”

“Az erőszak elsődleges oka nem az uszítás, hanem a politika. A cél nem szentesít minden eszközt, és a terrorizmus egy elfogadhatatlan és elítélendő eszköz. De Izrael politikája és a palesztin terrorizmus közötti kapcsolat megtagadása ostoba önbecsapás” – figyelmeztet Mordechai Kremnitzer a Háárec lapjain.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.