Ismét tömegek tiltakoztak a nemzetállam-törvény ellen

Több tízezer ember vett részt szombaton Izraelben azon az arab kezdeményezésű tüntetésen, amelyen a nemrég elfogadott nemzetállam-törvény ellen tiltakoztak. Ez már a második szombat, amikor tömegek gyűltek össze Tel-Avivban, hogy az izraeli alaptörvények közé emelt jogszabály ellen tüntessenek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitteren a palesztin zászlót lengető tiltakozókról készült felvételt tette közzé, azt írva: semmi sem indokolja jobban, hogy szükség van a jogszabályra.

Ajman Odeh, az izraeli parlament arab képviselője az AP amerikai hírügynökségnek kiemelte: ez az első alkalom, hogy több tízezer arab vonult Tel-Avivba demokratikus zsidó szervezetekkel közösen.

„Azt üzenik, hogy ez nem a tiltakozás vége, hanem csak az első komoly megmozdulás”

– húzta alá a politikus.

A törvény kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama, valamint, hogy ebből kifolyólag Izrael Államban csak a zsidó nép bír a nemzeti önrendelkezés jogával. A jogszabály értelmében az arab többé nem hivatalos nyelv Izraelben, csak a héber. Az arab nyelv viszont továbbra is különleges státust élvez.

Bírálói szerint az új törvény aláássa Izrael demokratikus jellegét és még inkább diszkriminációnak teszi ki az ország nem zsidó állampolgárait. Az izraeli állampolgárok ugyanis mintegy 20 százaléka arab.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.