Visszatér a politikába a nyolcgyerekes tűzről pattant menyecske

A sommás megjegyzéseiről és fizikai megmozdulásairól elhíresült Anastassia Michaeli öt politikamentes év után, ezúttal a Rison Lecion-i városházát venné be.

A 43 éves Michaeli Leningrádban született, itt szerzett elektromérnöki végzettséget. 1997 óta él Izraelben, újságíróként és televíziós bemondóként vált ismertté, majd 2006-ban a Kadima színeiben indult a kneszet választásokon, de akkor nem sikerült bekerülnie. 2008-ban elfogadta Avigdor Liberman felkérését, és csatlakozott az Izrael Bejtenu (Izrael az otthonunk) párthoz, itt mindjárt a pártlista 9. helyére került. Mint ismert, az Izrael Bejtenu 2009-ben 15 mandátumot szerzett, így az akkor 34 éves Michaeliből kneszet képviselő lehetett.

2009-2013 között elsősorban oktatási, sport és tudományos témákkal foglalkozott, több mint 70 törvényjavaslat előkészítésében vett részt. Többek között neki köszönhető a tankönyvek árának csökkenése, erőfeszítéseket tett az orvosok és ápolók ellen elkövetett erőszak visszaszorítására, a cserbenhagyásos gázolók börtönbüntetésének csökkentésére és törvényjavaslatot nyújtott be a jogerősen elítélt kneszet tagok díjazásának csökkentésére is.

Ennek ellenére inkább bigott megjegyzéseiért és harcos cionizmusáért figyelt fel rá az izraeli közvélemény. 2010-ben Hanin Zuabi arab kneszet képviselőnő felszólalásának megzavarásáért ítélte el Michaelit a kneszet etikai bizottsága, 2011-ben azzal vált híressé, hogy törvényileg szabályozta volna a müezzinek hangerejét. 2012-ben egy forró hangulatú oktatási bizottsági ülésen egy pohár vízzel öntötte nyakon Ghaleb Majadlét, a Munkapárt képviselőjét, miután az csöndre intette. Ezt követően természetesen kivezették a teremből és etikai vétségért elmarasztalták.

2012-ben meggyűlt a baja az izraeli meleg közösséggel, akkor egy kneszet bizottsági ülésen arról beszélt, hogy a meleg férfiak bizonyára gyermekkorukban szexuális bűntény áldozatai voltak, és valószínűleg 40 éves korukra öngyilkosok lesznek. Hasonlóan primitíven nyilatkozott a leszbikusokról is, szerinte az abortuszon átesett fiatal lányok később nem tudnak teherbe esni és ezért lesznek leszbikusok. Sommás véleményére válaszul a meleg közösség tiltakozó gyűlést tartott a tel-avivi büszkeség felvonuláson.

Michaeli 2013-2018 között visszavonult a politikától, elsősorban nyolc gyermekének nevelésével foglalkozott, bár az Izrael Bejtenuból nem lépett ki. Mint mondta, a legnagyobb gyermeke már 21, a legkisebb 9 éves, így ismét van szabad energiája a politikai csatározásokra, s továbbra is nagy megtiszteltetés a számára, hogy Avigdor Liberman pártjának színeiben indulhat az őszi önkormányzati választásokon, ezúttal a rison lecioni lista második helyéről. Az Izrael Bejtenu helyi listavezetője Jevgenyij Barachman lesz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.