Csiki-csuki Gázánál

Átkelő Ereznél - fotó: wikipedia

Izrael megnyitja hétfőn a Gázai övezet személyforgalmi átkelőhelyét Ereznél, egy héttel azután, hogy lezárták válaszul a tűzszüneti tárgyalások elakadására és az erőszak folytatódására az izraeli-gázai határ mentén – jelentette be Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter vasárnap.

Az átkelőhely újranyitásának hátterében vélhetően az áll, hogy a Gázai övezettel szintén határos Egyiptom tűzszüneti egyezményt próbál létrehozni a területet uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezet és Izrael között, hogy véget vessenek a majdnem naponta ismétlődő erőszaknak a gázai határnál, amely újabb háborúval fenyeget.

Az egyiptomi terv a gázai Hamász és a Ciszjordániában, Rámalláhban kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah párt megbékélését is tartalmazza, Mahmúd Abbász palesztin elnök kormányzatának kiterjesztésével a Gázai övezetre.

A rendezést nehezíti Rámalláh ellenállása, ugyanis szinte minden palesztin frakció delegált küldötteket az egyiptomi fővárosban zajló megbeszélésekre, de a Fatah tagjai bojkottálják a tárgyalásokat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.