Netanjahu: továbbra is fellépünk az iráni jelenlét ellen Szíriában

Benjamin Netanjahu kormányfő szerdán este – reagálva Szíria és Irán múlt heti katonai együttműködési megállapodására – úgy fogalmazott, Izrael továbbra is tenni fog azért, hogy megakadályozza Irán katonai jelenlétének megszilárdulását a szomszédos országban.

Az izraeli hadsereg továbbra is határozott intézkedéseket fog hozni Irán arra irányuló kísérletei ellen, hogy katonai erőket és fejlett fegyverrendszereket állomásoztasson Szíriában – mondta az izraeli miniszterelnök a Negev-sivatagban található nukleáris kutatóközpontban tett látogatása során. „Semmiféle megállapodás Szíria és Irán között nem fog minket ebben megállítani, sem semmiféle fenyegetés” – tette hozzá.

Egyes izraeli tisztségviselők már kedden bírálták az említett egyezményt. Gilád Erdán belbiztonsági miniszter kedden a Ynet televíziójának jelentette ki, hogy „Ami minket illet, semmiféle olyan ‘fondorlat’ nem elfogadható, amely az irániakat a térségben tartja”.

Az izraeli vezetés eddig már több ízben jelezte: nem fogja engedni sem Iránnak, sem síita szövetségeseinek, hogy megszilárdítsák jelenlétüket a háború utáni Szíriában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.