Benjamin és Sara Netanjahu - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Az izraeli rendőrség gyanúsítottnak tekinti Benjámin Netanjahu miniszterelnök feleségét, Sara Netanjahut a Bezeq távközlési vállalattal kapcsolatos korrupciós ügyben – jelentette az izraeli tízes tévéhíradó csütörtök este.

A rendőrség képviselője szerint a Netanjahu házaspár tisztában volt lépései pénzügyi vonatkozásaival, amikor előnyben részesítette Saul Elovicsot, a Bezeq többségi részvényesét, cserébe a birtokában lévő, Walla nevű internetes újság számukra kedvező tudósításaiért.

Ezért Benjámin Netanjahu miniszterelnök feleségét is korrupcióval gyanúsítják, noha őt nem választották meg semmiféle közhivatalra. A rendőrség ezt azzal támasztja alá, hogy mind a Netanjahu család tagjai, mind Saul Elovics és felesége tudatában volt cselekedetei jelentésének.

Uri Kanar főfelügyelő ezt Irisz Elovics ügyvédjének kérdéseire válaszolva jelentette be, amikor az ügyvéd megkérdezte, hogy vajon Sara Netanjahu tudta-e, hogy a Bezeq vállalat számára előnyös döntések születnek, cserébe a számára kedvező tájékoztatásért.

A Netanjahu házaspár ügyvédjének válasza szerint a kormányfő és családtagjai nem követtek el törvénysértést ellentétben a rendőrség álláspontjával.

A négyezres aktának nevezett, a Bezeq távközlési vállalat korrupciós ügyletét tartalmazó nyomozásban azzal vádolják Benjámin Netanjahut, hogy 2017-ig, miniszterelnökként, amikor a médiaügyi minisztériumot is vezette, azért hozott a közérdekkel ellentétes, a Bezeqnek kedvező döntéseket, hogy cserébe a vállalat tulajdonában álló, népszerű Walla honlapon kedvezőbb színben tüntessék föl a Netanjahu házaspárt. Emellett a cég számára előnyös döntéseket hozott az után is, hogy Saul Elovics főrészvényessel ápolt baráti kapcsolatai miatt ettől kifejezetten eltiltotta a legfőbb ügyész.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.