Elkeseredett dél-tel-avivi lakosok Arie Deri fotót égettek el nyilvánosan

arie deri izraeli belugyminiszter kepet egetik
Fotó: Or Sharon / "Front Dél-Tel Aviv felszabadításáért"

Csütörtökről péntekre virradóra a tarthatatlan dél-tel-avivi állapotok miatt utcára vonult 400 helyi lakos. A kormány korábbi ígéretei ellenére továbbra sem sikerült kitelepíteni az illegális bevándorlókat a környékről, ahol azóta rendszeressé váltak a bandaháborúk, háborítatlanul folyik az utcákon a kábítószer terjesztés és az ingatlanok értéke továbbra is meredeken zuhan.

A demonstrálók a “Bibi, Sofie visszavár” mondatot skandálták, utalva Netanjahu tavalyi vizitjére, amikor egy környéken élő asszonyt meglátogatva ígéretet tett a helyzet rendezésére. A tiltakozók nyilvánosan elégették Arie Deri belügyminiszter fotóját, az erről készült felvételek felkerültek a világhálóra, ami heves politikusi válaszokat szült a Twitteren.

A leginkább érintett Arie Deri a szombat bejövetele előtt egy megbocsátó üzenetet küldött, miszerint megérti a dél tel-avivi indulatokat, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy megoldják a problémát.

Párttársa, Jinon Azulay közel se volt ilyen békés. Levelet írt a legfelső bíróság elnökének és Erdan belbiztonsági miniszternek, melyben azt kéri, hogy indítsanak bűnügyi eljárást a tiltakozás szervezői ellen. Szerinte Arie Deri fényképének elégetésével kvázi arra biztatták a tömeget, hogy merényletet kövessenek el egy izraeli kormánytag ellen. Azulay hozzátette: „a szólásszabadság nem jelenti azt, hogy életveszélyesen megfenyegethetnek egy kneszet tagot. Ez bűncselekmény, amely ellen a legnagyobb erővel kell felépnünk. Ezenkívül felkértem Erdan minisztert, hogy a fenyegetés elhárításáig biztosítsanak fokozott védelmet Arie Deri miniszternek.”

Avigdor Liberman védelmi miniszter Twitter üzenetben szólította fel a szervezőket, hogy kérjenek bocsánatot Arie Deritől. Mint írta: a miniszterek fotóinak égetése eddig nem volt jellemző Izraelben, s úgy véli, nem ez a követendő példa, amit a környező országokból el kellene sajátítani.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök is nyilatkozott az ügyben, elítélte Arie Deri fényképének elégetését, és újabb ígéretet tett a dél tel-avivi lakosoknak, hogy kormánya a színfalak mögött és nyilvánosan is mindent megtesz a rend helyreállításáért, az illegális bevándorlók kitoloncolásáért.

A szervezők a nyilatkozatot követően csak annyit fűztek hozzá, örülnek neki, hogy akciójukkal végre sikerült felrázniuk a politikusokat. Az évek óta folyamatosan küldözgetett számtalan beadványuk, s a területen nap mint nap történő közismert bűncselekmények úgy tűnik nem voltak elegendőek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.