Elnézést kért a közszolgálati rádió, mert Wagnert játszottak

Caesar Willich festménye a zenészről, 1862

Botrányt okozott Izraelben, hogy a közmédia komolyzenei rádiócsatornája részleteket sugárzott Richard Wagner Istenek alkonya című operájából és ezzel megszegett egy íratlan törvényt.

A közmédiához (Kan) számos panasz érkezett, miután pénteken részletek hangzottak el a Wagner-operából a Kol Hamusika rádióban.

A Kan szóvivője vasárnap bocsánatot kért “a fájdalomért, amelyet az adás okozhatott a holokauszttúlélő hallgatóknak”, a szóvivő szerint a rádióadó ügyeletes zenei szerkesztő hozott “hibás” döntést, vétve a belső irányelvek ellen is.

Bár törvény nem tiltja Izraelben, hogy nyilvánosan Hitler kedvenc zeneszerzőjének zenéje szóljon, Wagner művei tabunak számítanak, a zenészek és műsorszolgáltatók körében közmegegyezés van arról, hogy a nácizmus egyik előfutárának tartott antiszemita zeneszerző műveit nem játsszák.

Mindazonáltal a német zeneszerzőnek Izraelben is vannak hívei, az Izraeli Wagner Társaság elnöke, Jonathan Livni például üdvözölte Wagner operájának adásba kerülését. “Végül is nem Wagner világnézetét játsszuk, hanem csak a csodálatos zenéjét. Aki nem akarja hallani, bármikor kikapcsolhatja a rádiót” – vélte.