A Tel-Avivi Egyetem a 8. legjobb startup inkubátor a világon

tel-aviv egyetem
A Tel-Aviv Egyetem Porter Környezeti Tanulmányok épülete - fotó: Dugrit / Wikipedia

A Pitchbook amerikai kutatóintézet a napokban adott közre egy toplistát az elmúlt 12 évben befutott startup cégek tulajdonosainak alma materjéről. A lista rangsorolja az oktatási intézményeket az alapképzés és a mesterprogram alapján is. A rangsort a Stanford egyetem vezeti, innen 1178 rendkívül sikeres vállalkozót tartanak számon, az első ötben végzett a kaliforniai Berkeley, a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Harvard és a Pennsylvania Egyetem. A Top 10-es listán a Tel-Avivi Egyetem (TAU) az egyetlen nem amerikai intézmény.

A Pitchbook adatai szerint az elmúlt 12 évben 640 TAU-n alapszinten végzett vállalkozó 531 céget indított, melyeknek összértéke mára elérte a csaknem 8 milliárd dollárt. Ezzel az egyetem a 8. helyen végzett a nemzetközi rangsorban. A Top 50-es listában más izraeli oktatási intézmény is helyet kapott: a haifai Technion végzősei közül 468 vállalkozó 395 céget alapított, melyek összértéke ma 7,2 millirád dollár. A Jeruzsálemi Héber Egyetem a 35. helyen végzett, de nekik sincs miért szégyenkezniük, ugyanis 304 végzősük 268 vállalatot gründolt, melyek piaci értéke ma 4,3 milliárd dollár.

A Pitchbook megnevezte az öt legsikeresebb Tel Aviv-i Egyetemről induló startup vállalkozást:

  1. Houzz (izraeli-amerikai belsőépítészeti vállalat) – értéke több mint 4 milliárd dollár.
  2. Signifyd (a vállalati szintű csalások felfedezésére San Jose-ban alapított cég) – 185 millió dollár alaptőkével
  3. BlueVine (kisvállalkozások számára nyújt pénzügyi megoldásokat) – 600 millió dolláros alaptőkével
  4. Trax Image Regocniton (számítástechnikai megoldások a kereskedelem számára) – 300 millió dolláros alaptőkével
  5. Next Insurance (online biztosítások) 130 millió dolláros alaptőkével

Az MBA képzésen részt vevő sikeres startup vállalkozókat vizsgálva a Pitchbook Top 25-ös listáján is szerepel a Tel Aviv-i Egyetem, amelynek végzősei az elmúlt 12 évben 221 nemzetközi szinten számon tartott vállalkozást indítottak. A legjobbak között itt is szerepel a Houzz, a BlueVine, az 1,5 milliárd dollár értékű IronSource, amely piacvezető a különböző applikációk forgalmazásában. A 70 millió dolláros alaptőkével rendelkező Stratoscale és a SAP által 350 millió dollárért tavaly megvásárolt Gigya alapítói is a Tel-Avivi Egyetem padjait koptatták.

A Unikornis kategóriában, amely az egymilliárd dollárnál nagyobb értékű startup cégek egyetemi inkubátorait vizsgálja, szintén előkelő helyen végzett a TAU. Az egyetem egykori diákjai az elmúlt 12 évben két, egyenként több mint egymilliárd dollár értékű céget hoztak létre. Ezzel az eredménnyel az egyetem a 9. a toplistán. A többszörös startup vállalkozókat vizsgálva a Pitchbook szintén elismerte a TAU kiemelkedő szerepét, itt a 19. helyre rangsorolták az egyetemet.

A Tel-Avivi Egyetemen a 2018/19-es tanévben mintegy 30 ezer diák tanul, az egyetemisták fele MBA vagy doktori fokozatért. A legnagyobb izraeli felsőoktatási intézmény 9 fakultást működtet, 106 részlegének keretei között 340 kutatási központ és 400 laboratórium működik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.