Ros Hasana előestéjén publikálta a Haarec legfrissebb közvélemény-kutatását az izraeli zsidók vallásosságával kapcsolatban.

Eszerint a Szentföldön élő zsidók 75 százaléka hisz Istenben vagy egy felső erőben, vallásosság tekintetében a nyugati demokráciák közül csak az Egyesült Államokban mértek hasonló eredményeket. Európában a katolikus Olaszországban a legmagasabb a hívők aránya: 46%, őket követik az írek 39%-kal. A legkevésbé hívő lelkeket Észak-Európában találjuk, a svédek mindössze 14%-a, a dánok 17%-a hisz egy felső hatalomban.

A közvélemény-kutatást a Dialog cég végezte Camil Fuchs professzor vezetésével. 511 Izraelben élő zsidót kérdeztek internetes kérdőív segítségével. A hibahatár 4,5%-os.

Azon meg sem lepődtünk, hogy a Jeruzsálemben élők 84 százaléka hisz Istenben, nem volt újdonság az sem, hogy a Merkázban élők között a hívők aránya ennek alig több mint a fele. Az viszont egészen szokatlan a nyugati demokráciákban, hogy a 18-24 év közötti hívők aránya csaknem háromszorosa a 65 évesnél idősebb lakosság körében mértnél.

A zsidók kiválasztottságában az izraeliek 56%-a hisz, 51%-uk úgy gondolja, Isten Izrael földjét egyedül a zsidóknak ígérte, 45 százalékuk vezet teljesen kóser háztartást, és a megkérdezettek 25 százaléka tartja a szombat szentségét.

A pártpreferenciák alapján a jobboldalra szavazók körében lényegesen magasabb, 78% a hívők aránya, ennek ellenére az izraeliek 65 százaléka támogatná a szupermarketek szombati nyitvatartását, 67%-uk legszívesebben a rabbinátuson kívül esküdne, és 73 százalékuk támogatja, hogy nők is szolgálhassanak a harci alakulatokban.

 

 

 

 

 

 

A közvélemény-kutatást a Dialog cég végezte Camil Fuchs professzor vezetésével. 511 Izraelben élő zsidót kérdeztek internetes kérdőív segítségével. A hibahatár 4,5%-os.

Rajzok: Leo Atelman
Diagramok: Haarec

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz.co.il