Nyilván a tel-avivi parkolási mizéria ihlette az izraeli tervezőgárdát, amely olyan kicsire összecsukható kocsit tervezett, hogy még egy liftbe is befér, és fel lehet menni vele mondjuk a nyolcadikra egy irodába. Ja, és öt ilyen járgány fér be EGY parkolóhelyre.

Öt ilyen járgány fér el egy parkolóhelyen – fotó: PR

A tel-avivi rettenetes parkolási helyzet miatt fogott össze már 2014-ben Aszaf Formoza mérnök és Udi Meridor nanofizikus, és megalapították az összecsukható kocsit teremtő City Transformer Ltd. nevű startup céget. Gombnyomásra csak egy méter szélessé változtatható a kis, városi közlekedésre szánt kétszemélyes autó.

Fotó: citytransformer.com

Ma még csak 30 km/órával repeszt, de hamarosan már kinyitva 90 km/óra, összecsukva pedig 45 km/óra sebességgel fog száguldozni. Jövőre indul Tel-Avivban a próbaüzem, két év múlva meg már piacon a csodakocsi.

Ennél már csak az lenne jobb, ha a városi tömegközlekedést fejlesztenék hasonló újító szellemben az illetékesek…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSCalcalist