A palesztinok nemzetközi büntetőbírósághoz fordulnak a ciszjordániai beduin falu áttelepítése miatt

A palesztinok a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordulnak Izrael ellen a Kan al-Ahmar nevű ciszjordániai beduin falu lerombolása és áttelepítése miatt – jelentette kedden a The Times of Israel című angol nyelvű honlap.

Száeb Erekat palesztin főtárgyaló kedden Hágához benyújtott vádiratában izraeli háborús bűnnek nevezte a Jeruzsálem közelében lévő, beduinok lakta falu lerombolását és áttelepítését, amelyre várhatóan szerdán kerül sor.

Erekat bejelentése egy nappal azután született, hogy John Bolton, az Egyesült Államok kormányának nemzetbiztonsági tanácsadója illegitimnek nevezte a nemzetközi bíróságot, és figyelmeztette, hogy ne járjanak el amerikai vagy izraeli tisztviselők elleni esetleges közel-keleti háborús bűnös ügyekben.

Az Erekat által benyújtott dosszié Kan al-Ahmarra összpontosít, erőszakos áttelepítéssel, etnikai tisztogatással és civil tulajdon lerombolásával vádolja az izraeli hatóságokat. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet hivatalos Twitter oldalán közé tett videó üzenetében a palesztin főtárgyaló arra szólította fel a nemzetközi bíróságot, hogy vizsgálják meg a falu helyzetét, és tanácskozzanak a falu képviselőtestületével.

Egy héttel ezelőtt az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította azokat a beadványokat, amelyekkel a beduin falu lakói megpróbálták megakadályozni településük lerombolását és áttelepítését, s ezzel pontot tettek egy több éves jogi csatározásra.

beduin iskola ciszjordaniaban
Ezt is lerombolják: Kan al-Ahmar beduin falu iskolája – fotó: Peter Tkac / Flickr

A száznyolcvan lakosú, Jeruzsálemhez közeli Kan al-Ahmarban bárányok és kecskék tartásából, engedély nélküli bádog- és deszka építményekben élnek a beduinok. Állításuk szerint azért építkeztek engedély nélkül, mert az izraeli hatóságok nem engedélyezik számukra az építkezést az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában, ahol házaikat két izraeli telepes-falu között felhúzták.

Az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság határozata nyomán szerdán kezdhetik meg jelenlegi lakóhelyük lerombolását, s áttelepítésüket onnan tizenkét kilométerre, Abu Disz arab településnél egy szeméttelep mellé.

A Dzsahalin nevű beduin törzs az ötvenes években költözött Arad város környékéről a Jeruzsálemből a Holt-tenger felé vezető út mellé, amikor ez a terület még Jordániához tartozott.