Netanjahu: Európa az ellene terroristákat küldő Iránt békítgeti

Európa megpróbálja megbékíteni Iránt, miközben az terrorista csoportokat küld ellene – jelentette ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormány szerdai ülésén.

A szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek keddi, tizenhetedik évfordulójáról is megemlékezve az izraeli kormányfő bírálta az európai országok Iránhoz fűződő politikáját.

A világot kihívás elé állítja a radikális iszlám terrorizmus, egyrészt az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) szunnita szélsőségessége, másrészt Irán síita radikalizmusa miatt – hangsúlyozta Netanjahu. Mindkettőnek egy a célja: a szabad társadalmak felszámolása, Izrael elpusztítása, és végső soron a nyugati és más országok tönkretétele – tette hozzá. Eljött az ideje, hogy a világ összefogjon a terrorszervezetek elleni küzdelemben. Bizonyos mértékben meg is teszik az Iszlám Állam ellen, de nem teszik meg Iránnal szemben – folytatta.

Éppen ellenkezőleg, azt látjuk, hogy miközben Irán terrorista csoportokat küld Európa földjére, az európai vezetők békítgetik és nyugtatgatják Iránt, ami elfogadhatatlan – hangoztatta Netanjahu.

Szavaival arra a – francia, német és belga hatóságoknak átadott – izraeli hírszerzési értesülésre utalt, amely egy iráni diplomata vezette csoport letartóztatásához vezetett, mert egy pokolgép felrobbantását tervezte az iráni Népi Mudzsahedek nevű disszidens csoport franciaországi konferenciáján, júniusban.

A kormány ülése előtt a miniszterelnök helyesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) washingtoni diplomáciai képviseletének bezárásáról.

A palesztinok megtagadják tárgyalások kezdését Izraellel, sőt hamis állításokkal Izraelt támadják a nemzetközi fórumokon – vélekedett Benjamin Netanjahu. „Izrael nagyra értékeli a Trump-kormány döntését, és támogatja az amerikai lépéseket, amelyek célja annak megvilágítása a palesztinok számára, hogy az Izraellel folytatott tárgyalások megtagadása és az Izrael elleni féktelen támadások nemcsak nem mozdítják elő a békét, hanem bizonyosan nem teszik jobbá számukra a dolgokat” – értékelte Netanjahu a washingtoni határozatot.

Az Egyesült Államok hétfőn tájékoztatta arról a palesztinokat, hogy bezáratja a PFSZ képviseletét, mert nem bocsátkoztak komoly béketárgyalásokba Izraellel. Korábban ugyanezen okból pénzügyi szankciókkal sújtották őket.