Haredi tiltakozás a szombati munkavégzés ellen Petah Tikván

Péntek éjjel több tucatnyi haredi vonult utcára Petah Tikván és Bné Brákban hogy tiltakozzon a villamos (könnyű vasút) pályáján folyó szombati és ünnepnapi munkavégzés ellen. Bár a területen jobbára kínai vendégmunkások dolgoznak, a szombat megszentségtelenítése felbőszítette a helyi ultraortodox lakosokat.

A Petah Tikvát–Bné Brákot–Ramat Gant összekötő nagy forgalmú Jabotinsky úton több mint két éve folyik a sínek fektetése, az úthálózat felújítása, nem kis galibát okozva a környéken élőknek és az arra közlekedőknek. Hétköznap szinte elviselhetetlen a zsúfoltság a főúton és a közeli elkerülő utakon, pedig egész héten éjjel-nappal dolgoznak a gépek, hogy minél hamarabb megindulhasson a régóta várt villamosközlekedés. Ráadásul a múlt heti hirtelen jött heves eső több helyütt megrongálta a frissen elkészült infrastruktúrát, azokat a károkat is mihamarabb ki kell javítani.

S bár a mielőbbi befejezés a helyi lakosok érdeke is, hiszen várhatóan jelentősen javul majd a levegőminőség, és könnyebben elérhetővé válik a tengerpart, a vallási okokon túl is érthető a bné-brákiak türelmetlensége. Legalább néhány napra szeretnének végre egy kis csendet az errefelé élők.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet