Putyin: az orosz katonák biztonságát védjük – Netanjahu: az orosz lépés veszélyezteti a térség biztonságát

Vlagyimir Putyin izraeli vezetőkkel - fotó: wikipédia

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, hogy a szíriai légvédelem megerősítéséről hozott orosz döntés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy elhárítson a nemzetközi terrorizmus ellen harcoló orosz katonák életét veszélyeztető bármilyen fenyegetést – írta hétfőn kiadott tájékoztatójában a Kreml sajtóirodája. Jeruzsálemi tájékoztatás szerint Netanjahu viszont úgy véli, az orosz lépés veszélyezteti a térség biztonságát.

Az orosz tájékoztatás szerint az izraeli fél által kezdeményezett beszélgetés során Putyin azt mondta, hogy az intézkedés megfelel a kialakult helyzetnek. A két vezető folytatta a múlt hétfőn a szíriai légvédelem által lelőtt orosz Il-20-as felderítő repülőgép pusztulása körülményeinek megvitatását, “tekintettel arra, hogy az izraeli hadsereg által a légiereje műveletéről adott információ eltér az Oroszország védelmi minisztériuma által levont következtetésektől”. Az incidensben 15 orosz katona vesztette életét.

“Az orosz fél abból indul ki, hogy éppen az izraeli légierő tevékenysége volt a tragédia fő oka” – áll az orosz elnöki hivatal közleményében.

Az izraeli miniszterelnök ismételten együttérzését fejezte ki az orosz katonák halála miatt.

A Háárec című újság honlapja az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye alapján azt írta, Netanjahu azt mondta orosz elnöknek, hogy a fejlett fegyverrendszerek felelőtlen kezekbe helyezése növelné a térség veszélyeit. Netanjahu hozzátette, hogy Izrael továbbra is megvédi biztonságát és érdekeit.

- Hirdetés -

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfő este bejelentette: a Szíriában található hmejmími orosz katonai reptérre telepített S-400-as légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközei által rögzített adatok – amelyek alapján az incidens másodpercről másodpercre lekövethető – bebizonyították, hogy egy izraeli F-16-os az orosz Il-20-as mögött keresett fedezéket a szíriai légvédelmi rakéta elől.

Az S-400-as rögzítette a szíriai Sz-200-as rakétájának röppályáját az izraeli F-16-os felé, és “meglátta”, ahogy a “rakéta, az izraeli repülőgép felé közeledve hirtelen irányt változtatott, és az Il-20-as felé indult el”. A rakéta a tábornok szerint szeptember 17-én 22 óra 02 perc 45 másodperckor találta el az orosz gépet.

A szóvivő hozzátette, hogy az izraeli vadászgépek az Il-20-as lezuhanását követően is a közelben maradtak és nem szálltak el, ahogy azt az izraeli légierő állította. Felvételt mutatott be a tragédia bekövetkezte utáni légi helyzetről, amely szerint az izraeli gépek továbbra is a térségben tartózkodtak, közülük az egyik a tragédia közvetlen közelében. Ez a repülő az S-400-as által rögzített adatokra hivatkozó tábornok szerint az incidenst követően hirtelen irányt és magasságot váltott.

Konasenkov “hamisnak” nevezte az izraeli védelmi tárca állítását, miszerint az izraeli gépeknek nem volt közük a történtekhez.

A nap folyamán korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy Oroszország két héten belül S-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának. Ez több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes, gyorstüzelésű és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik.

“Hangsúlyozom: 2013-ban az izraeli fél kérésére állítottuk le az S-300-as rendszer Szíriába szállítását, amely készen állt az elküldésre, a szíriai katonák pedig megkapták a szükséges kiképzést. Mára a helyzet megváltozott. És nem a mi hibánkból” – mondta Sojgu.

Közölte, hogy a szíriai légvédelem harcálláspontjait olyan, eddig csak az orosz fegyveres erőknél rendszeresített, automatizált vezérlőrendszerekkel fogják felszerelni, amelyek szavatolják az orosz repülőgépek azonosítását és a szíriai légvédelem összes eszközének központi irányítását.

A miniszter kijelentette, hogy Oroszország emellett a Földközi-tenger medencéje fölött el fogja fojtani a szíriai területen objektumokat támadó légierő műholdas navigációját, a repülőgépek fedélzeti rádiólokátorait és kommunikációs rendszerét.

“Meggyőződésünk, hogy ezen intézkedések megvalósítása le fogja hűteni a +forró fejeket+, és visszatartja őket az olyan meggondolatlan lépésektől, amelyek kockázatot jelentenek katonáinkra. Ellenkező esetben kénytelenek leszünk a helyzet alakulásának megfelelően reagálni” – mondta.

Putyin hétfőn tájékoztatta Bassár al-Aszad szíriai elnököt azokról a “kiegészítő intézkedésekről”, amelyeket Moszkva a Szíriában szolgálatot teljesítő orosz katonák védelmében, valamint a szíriai légvédelem megerősítése érdekében tett, beleértve a korszerű S-300-as légvédelmi rakétarendszer átadását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.