Öt élet új reménye egy értelmetlen halál után

Ari Nesher szüleivel

Múlt csütörtökön belehalt súlyos fejsérülésébe a 17 éves Ari Nesher, akit néhány nappal korábban elektromos biciklin ülő barátjával együtt elgázolt, majd cserbenhagyott az izraeli első osztályban futballozó Icák Asefa Tel-Aviv északi részén. Abban a hitben, hogy nincs nagyobb dolog, mint az életek megmentése, a család a legmélyebb gyászban úgy döntött, transzplantációra ajánlja fel az elhunyt fiú szerveit. Így kívántak tisztelegni Ari emlékének, aki önkéntes segítője volt a Magen David Adomnak és a hadseregben szanitécnak készült.

A Transzplantációs Intézet pénteken bejelentette, hogy Ari szerveit öt ember kapta meg. Szíve egy 60 éves férfiban dobog tovább, akinek állapota már válságos volt az elmúlt napokban. Tüdejét egy 50 éves férfiba ültették be Petah Tikván, mája egy 36 éves tel-avivi férfi életét mentette meg. Egyik veséje egy 17 éves fiú életét segíti majd, akit már meg is műtöttek a Schneider gyermekkórházban Petah Tikván, a másik vesét egy 10 éves kisfiú kapja Haifán.

Ari barátja könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet, a gázoló Icák Asefát nem sokkal a baleset után elfogták, vérében a megengedettnél ötször nagyobb alkoholszintet mértek. Asefa barátaival együtt bulizott, három üveg vodkát vásároltak, de a rendőrség még vizsgálja, hogy a focista a gázolás előtt vagy utána nézett-e a pohár fenekére. Asefa előzetes letartóztatásban van, Ari halálával büntetése akár 20 év börtön is lehet.

Ari balesete nem messze történt attól a kereszteződéstől, ahol júliusban egy részeg sofőr halálra gázolta a 13 éves Eylon Shalev-Amsalemet és közel ahhoz a helyhez, ahol egy tolókocsis veteránt ütött el egy Hummer néhány héttel korábban.

Ari, aki nemrég ünnepelte 17. születésnapját Avi Nesher rendező fia volt (többek között A kerítő, A világ végén fordulj balra című filmek alkotója). Temetésére ma kerül sor Mosav Udim temetőjében. Emléke legyen áldott!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.