Izraeli mezőgazdasági fejlesztéseket hasznosítanak Etiópiában

Az amerikai JDC 14 millió dolláros mezőgazdasági támogatási alapot hozott létre, amely mintegy 5000 etiópiai farmernek segít a jövőben a hozamok megsokszorozásában, a termelés és szállítás hatékonyságának növelésében – számolt be a The Times of Israel.

Az alap által támogatott termelők képzéseken vehetnek részt, szárazság tűrőbb, jobb ellenálló képességű és nagyobb termést hozó magokhoz juthatnak hozzá és segítséget kapnak a csöpögtető öntözőrendszerek kiépítéséhez is. Az egyelőre csak Etiópiában induló programot hamarosan újabb afrikai JDC projektek követik majd.

Etiópiában a lakosság 70 százaléka él mezőgazdasági termelésből, ennek ellenére a teljes népesség 30 százaléka a létminimum alatt tengődik. Bár az etióp kormány nagy erőkkel építkezik, az infrastrukturálisan fejletlenebb országrészekben élő termelők csak akkor juthatnak el a jobban jövedelmezőbb, nagyobb piacokra, ha az általuk termelt áruk a megszokottnál nagyobbak, jobban tűrik a szállítást és tovább frissek maradnak. Az izraeli fejlesztésű hibrid magok ebben segíthetnek.

Az izraeli kormány a MASHAV programon keresztül már évek óta támogatja az izraeli mezőgazdasági újdonságok megismertetését és értékesítését a világ fejlődő országaiban. Kelet-Afrikában és Etiópiában a MASHAV több támogatási programot is futtat a csöpögtetős öntözőrendszerek elterjesztésére. Többek között egy 200 millió dolláros beruházás keretében a Netafim izraeli vállalat csöpögtető rendszereket telepít az etiópiai állami cukorültetvényeken. Öntözés nélkül a növények csupán a rövid június-augusztusi enyhébb időben jutnának vízhez, öntözéssel viszont a farmerek egy éven belül kétszer is szüretelhetnek. Jelenleg csupán az etióp termelők 5 százaléka használja az öntözést, de a különböző nemzetközi és hazai támogatások egyre több farmer számára teszik lehetővé az előrelépést.

Nemrég újabb 10 millió dolláros program indult, ezúttal kedvezményes, ötéves futamidejű kölcsönökhöz juttatva a termelőket. Az adósságok visszafizetésével a JDC által indított Tikun Olam Ventures bankként működhet majd. Az izraeli gazdasági minisztérium szintén támogatja a kezdeményezést, 4 millió dollárral szállt be a projektbe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Times of Israel