Pillantás a privát szférába – Nyitott kapuk Jeruzsálemben

Házak belülről - fotó: képernyőkép / https://www.batim-il.org/

Batim mibifnim (Házak belülről) címet viseli az a programsorozat, amely Tel-Avivban, Haifán és a fővárosban a résztvevőknek betekintést nyújt építészetileg érdekes magánházakba és ritkán látogatható céges épületekbe, közintézményekbe.

Ezen a hétvégén, október 18-20 között, Jeruzsálemben tartanak túravezetést, a három nap alatt 131 különleges helyszínen várják a látogatókat. Aki időben regisztrál, első kézből tudhatja meg, hogyan újítják fel 2021-re a Dávid tornyot, végigsétálhat az új Nemzeti Könyvtár építkezésén, megcsodálhatja a Héber Egyetem különböző épületeit, a régi zsidó negyed felújítását tervező építészek egyikével sétálhat végig a területen. Bekukkanthat az egy éve nyílt Mikulásházba, az Eyal család otthonába, régi idők hangulatát kutatva felkeresheti az egykori jeruzsálemi vendégfogadókat.

A régészet iránt érdeklődőknek a Jaffa kapu alatt kiépült régészeti parkban Ran Morin művész beszél a feltárásról, az itt található építészeti emlékekről. Több keresztény emlékhely, a St. James katedrális, a Dávid torony melletti Keresztény Vendégház, a Ferences monostor speciális vezetéssel látogatható.
A teljes lista és a túravezetések időpontja angolul elérhető itt.

nyitott hazak1
Open House

A rendezvényt Aviva Levinson újságíró, építész szervezi, akinek férje New Yorkban vezet hasonló túrákat. A jeruzsálemi programok között viszonylag kevés privát ház van, a szeptember végi tel-avivi túráknál a 150 helyszín között szép számmal voltak magánlakások is. A haifai rendezvényen egyelőre kevesebb, de egyedi épületeket csodálhattak meg júliusban a résztvevők.

Akit az építészet kevésbé hoz lázba, a konyhaművészet annál inkább, annak ajánlom a november 13-16 között zajló Nyitott éttermek Jeruzsálemben programsorozatot, ahol híres fővárosi éttermek konyhájára juthatnak be, és akár együtt is főzhetnek néhány televízióból ismert sztárszakáccsal, vagy az ikonikus helyszínek séfjeivel. A teljes programkínálat itt olvasható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.