Izrael ismét a Top10-ben – ezúttal a legdrágább Airbnb szálláshelyek között

airbnb-apartment
Fotó: pexels.com

Egy évtizeddel az olcsó privát szálláshelyeket gyűjtő portál megindulását követően jól látszik, hogy az Airbnb milyen mértékben rendezte át az időszakos szállások piacát. Az online piactéren napjainkban 194 ország, 34 ezer városának kétmillió ajánlata várja a szállodai áraknál olcsóbb ajánlatot kereső turistákat. S bár világszerte több kormány tett lépéseket kisebb-nagyobb sikerrel a területén működő Airbn szolgáltatók ellen, a vendégek másképp döntöttek, évről-évre nő az interneten privát szállást foglalók száma.

Ekkora kínálat mellett szinte kötelező, hogy különböző listák készüljenek. Az amerikai Bloomberg magazin ezúttal az Airbnb szállások szempontjából legdrágább 20 városról közölt összeállítást. Ebből megtudhattuk, hogy a legkevésbé pénztárca kímélő Airbnb szálláshelyek Miamiban találhatók, éjszakánként 205 USD, Boston se sokkal olcsóbb (195 USD), Rejkjavik (194 USD) után a negyedik helyen hozta a lista Tel-Avivot (188 USD). Az első öt helyezett között egy másik közel-keleti város, Dubai is szerepel, éjszakánként 185 USD áron.

Az ez évi 20-as listában csupán három európai város szerepel, a hetedik helyen Amsterdam (178 USD), Edinborough a 14. helyen 166 dollár/éjszaka árral, Dublin a 19. éjszakánként 152 dollárért.

A közel-keleti városok közül azonban öt is került fel a listára, a már említett Tel-Aviv és Dubai mellett 9. helyen szerepel Jeruzsálem (173 USD), 11. helyen van az összeállításban Riyadh (171 USD), Kuwait a 155 dolláros árával a lista 15. helyére szorult.

A listában 13. New York (159 USD), ahol nemrég még 50 ezer Airbnb rendszerben használt lakást regisztráltak, de a kialakult bérlakás válság miatt az önkormányzati képviselők úgy döntöttek, a jövőben nem lehet 30 napnál rövidebb időre legálisan bérleti szerződést kötni. Hamarosan az is kiderül milyen mértékben tudnak érvényt szerezni az új jogszabálynak. Sydney (173 USD) a 10. helyen szerepel, Singapur (154 USD) a világ egyik legdrágább városa csupán 16. az Airbnb városok között.

Hozzá kell tennünk, hogy az Airbnb saját listája némileg különbözik a Bloomberg összeállításától, ott Tel-Avivra 87 USD-s átlag szállásárat tartanak nyilván. A differencia abból adódik, hogy míg az Airbnb az éppen kibérelt lakások árát átlagolja, addig a Bloomberg a teljes kínálat alapján értékel.

A mostani összeállításban a legnépszerűbb városok szerepelnek, de ez nem azt jelenti, hogy valóban itt vannak a legdrágább szálláshelyek. A Karib-szigeteken fekvő St. Bartholomewban például éjszakánként akár 1,127 dollárt is elkérhetnek, jó hír, hogy a coloradoi síparadicsomban fekvő Vail-ben ennek „csupán” a felét, 668 dollárt kell fizetnünk, ha úgy döntünk, hogy nem a helyi szállodaipart akarjuk gazdagítani.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.