Az izraeliek inkább nem barátkoznának a visegrádi országokkal

netanjahu es orban
Fotó: Facebook

Mint kiderült, az izraeliek ötvenöt százaléka inkább ellenfélnek látja az EU-t, mint barátnak – írja a Times of Israel.

A Mitvim nevű, külpolitikával foglalkozó think tank által készített reprezentatív felmérés szerint csak a válaszadók tizennyolc százaléka tartja barátnak az Európai Uniót.

A zsidó válaszadók még kevésbé szimpatizálnak az EU-val, hatvanegy százalékuk tartja ellenfélnek; az arab válaszadók huszonhét százaléka inkább barátnak, huszonöt százaléka inkább ellenfélnek tartja az Uniót.

A felmérésben azt is megkérdezték, hogy melyek a legfontosabb országok: itt az izraeliek első helyen az USA-t, második helyen Oroszországot említették, utána pedig Németország, az Egyesült Királyság, Kína, Franciaország és Egyiptom következett.

A válaszadók hetven százaléka szerint az EU-n belül az Egyesült Királysággal, Németországgal és Franciaországgal kell keresni a szorosabb kapcsolatot, míg a visegrádi országokkal (Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország) csak a megkérdezettek hét százaléka közösködne.

Arról is érdeklődtek egyébként, hogy Izrael a megkérdezettek szerint melyik régióhoz tartozik. Mint kiderül, huszonhárom százalékuk sorolja Európához, huszonnyolc százalék a Közel-Kelethez, huszonkét százalék pedig a Mediterráneumhoz.