Fél órán belül 90 rakéta Izraelre

A Gázából kilőtt páncéltöró rakéta miatt felrobbant autóbusz 2018. november 12. - fotó: Izraeli Hadsereg

A jelentés folytatása >>

21:38 Egy 16 éves fiút könnyebben megsebesített egy rakéta, amely askeloni lakóépületek között robbant. A rakéta jelentős károkat okozott az autókban és a házakban is.

21:27 Jason Greenblatt, a békefolyamat amerikai különmegbízottja a déli eszkalációra reagálva azt írta a Twitteren, hogy “a gázai terroristák ismét háborús eszközökkel támadják Izraelt, az izraeli városokra irányuló támadásokat mindenkinek el kell ítélnie”. Greenblatt szerint “Izraelnek ismét katonailag kell fellépnie, hogy megvédje polgárait. Mi kiállunk Izrael mellett, mikor ezekkel a támadásokkal szemben védekezik.”

21:07 A hadsereg déli parancsnoksága ellenőrizni kezdte a tartalékosok elérhetőségét. A katonák kötelesek értesíteni őket, hogy Izraelben tartózkodnak-e, és szükség esetén rövid időn belül meg kell jelenniük az egységüknél.

21:01 A légierő lebombázta az Al-Aqsa TV-stúdióit Gázában, amely szoros kapcsolatban van a Hamásszal. A Hamász evakuálta a stúdiókat, miután az izraeli légierő figyelmeztető lövéseket adott le az épületre. A Palesztin Újságírók Szövetsége közölte, hogy “az Al-Aqsa csatorna elleni támadás háborús bűncselekmény”, és felszólította az Újságírók Nemzetközi Szövetségét a beavatkozásra.

20:44 Benjamin Netanjahu miniszterelnök befejezte a Kirya katonai központban a kialakult helyzettel kapcsolatos konzultációját Avigdor Liberman védelmi miniszterrel, Gadi Eizenkot vezérkari főnökkel és vezető katonai parancsnokokkal. Egy politikai forrás a találkozó végén azt mondta, hogy “operatív döntések születtek”.
Időközben nagy katonai mozgósításnak vagyunk tanúi, tankok hosszú sorai érkeznek a Gázai övezethez.

20:07 A 19 éves férfi, aki súlyosan megsérült – és jelenleg az életéért küzdenek – a buszt ért rakétatalálat miatt: katona. Néhány perccel a becsapódás előtt mintegy 50 katona szállt le a buszról, és ő ott maradt, hogy őrizze a járművet.

Az égő autóbusz a rakétatalálat után

19:52 A belügyminisztérium közölte, hogy a déli országrészben a holnapra tervezett helyi választások második fordulóját valószínűleg elhalasztják az eszkaláció miatt, beleértve Eilatot, Hof Ashkelont, Lehavimot, Lakiját, Meitárt és Tel Sévát.

19:36 Gázai jelentés: az egyiptomi hírszerzés magas rangú tisztségviselője próbál tűzszünetet elérni a Gázai övezet és Izrael közötti tűzharcban.

19:12 Az IDF bejelentette, hogy eddig 200 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelbe, ebből a Vaskupola körülbelül 60-ot elfogott, és a legtöbb rakéta nyílt területre zuhant.

19:01 A katonai szóvivő közölte, hogy “a Hamász pusztulásba vezeti a Gázai övezetet, és az elkövetkező órákban érezni fogja a hadsereg válaszának intenzitását”.

18:44 Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a hadsereg a Hamász és az Iszlám Dzsihád több mint 20 célpontját támadta repülőgépekkel, harci helikopterekkel és tankokkal, többek között katonai létesítményeket és a két szervezet megfigyelőállásait. Hozzátette, hogy emellett rakétakilövő egységeket is támadott, és az akció folytatódik.

18:35 A Vörös Félhold bejelentette, hogy egy további halott van a légitámadás következtében Rafah térségben, ezzel háromra emelkedett a Gázai övezetben a halottak száma.
Ugyanakkor a Palesztin Felszabadítási Népi Front bejelentette, hogy az északi övezet két halottja soraik közül való volt.

18:18 Zenta Isakovics, akinek a lakását telitalálat érte Netivotban, elmondta, hogy a támadás idején mindhárom gyermeke a biztonságos helyiségben tartózkodott: “A rakéta a ház udvarán lévő gázpalackoktól másfél méterre csapódott be.”

18:10 A déli országrészben történő eszkaláció miatt elhalasztották a Hapoel Beer Séva / Bnei Shimon és a Maccabi Rishon Lezion közötti Premier Liga kosárlabda mérkőzést Beer Seván.

18:07 Egy rakéta közvetlenül egy házat talált el Ashkelonban. A városháza szóvivője szerint a támadásban “úgy tűnik, senki nem sérült meg”. Az Izraeli Tűzoltók és Mentőszolgálat azt jelentette, hogy tűz tört ki a helyszínen, de valószínűleg senki nem rekedt tűzcsapdába.

tuzolto askelonban a raketabecsapodas helyen
Tűzoltó a rakétabecsapódás helyszínén – fotó: Izraeli Mentőszolgálat

18:05 A Gázai Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy meghalt a második ember a Gázai-övezetet ért légicsapásban.

17:50 A Vörös Félhold bejelentette, hogy egy palesztin meghalt meg az izraeli hadsereg támadásában a Gázai övezet északi részén.

17:40 A Hamasz és a többi fegyveres szervezet közös nyilatkozatot adott ki: “Figyelmeztetjük Izraelt, hogy ha növeli agresszióját a rakétatűz miatt, amely válasz a tegnapi Han Juniszban történt támadására, akkor a palesztin frakciók növelni fogják a rakétatüzet és a rakéták hatókörét Izraelben”.

Rakétakilövés Gázából – fotó: képernyőkép / Hadasot 2

17:37 Az Eshkol regionális tanács három rakétabecsapódásról számolt be az egyik településen, kettő közülük épületekhez közel. Sérülés nem történt, de anyagi kár keletkezett. A település lakói védett területen találhatók.

17:35 Több palesztin is megsérült a hadsereg légicsapásai során a Gázai övezetben – jelentette a Vörös Félhold. Súlyos sérülésekről vagy halálesetekről nem számoltak be. A sebesülteket a Gázai övezet kórházaiba evakuálták.

Gázában arról számoltak be, hogy a légierő számos célpontot támadott, köztük Hamasz állásokat Han Junisztól keletre a Gázai övezet déli részén, és az egyiptomi határ közelében Rafah környékén.

17:33 Két rakéta csapódott be Netivotban. Az egyik egy családiház udvarán, a másik egy gyárüzem mellett. Nincsenek sérültek.

17:28 Légiriadó volt a Holt-tengernél(!) a szállodák környékén, Maszadán, Neve Zoharban, és a Hebron-hegység déli részének településein.

17:15 Három ember könnyebben megsérült Szderotban, ahova rakéta csapódott be. Az MDA arról számolt be, hogy három – a harmincas éveikben járó – ember szemmel láthatóan üvegszilánkoktól sérült meg, és az askeloni Barzilai Kórházba szállították őket.

raketa becsapodas szderotban tuzolto
A rakétabecsapódás okozta tűz oltása Szderotban – fotó: képernyőkép / Hadasot 2

17:09 Askelon polgármestere utasítást adott a városi óvóhelyek kinyitására, és felszólította a lakosokat, hogy vonuljanak biztonságos helyre.

17:07 A hadsereg közölte, hogy a légierő megtorlócsapásokba kezdett a Gázai övezetben.

17:00 A hadsereg jelentése szerint több mint 90 rakétát és aknavetőt lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre. Egy busz teljezen leégett, egy 19 éves fiatalember súlyosan, többen könnyebben megsérültek. Szderotban és Netivotban lakóházat ért rakétatalálat, többen megsérültek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.