Hanegbi: a Hamász rakétatámadásai jelentéktelenek, mert nem Tel-Avivot célozták

Cahi Hanegbi
Cahi Hanegbi - fotó: Moshe Milner / GPO

Tzachi Hanegbi Likud kabinetminiszter csütörtökön a kritikák kereszttüzébe került még Benjamin Netanjahu miniszterelnök részéről is, miután a hét eleji Izrael és a Gázai övezet közötti erőszakos összecsapásokat jelentéktelen eszkalációnak nevezte, mivel a gázai terroristák rakétái nem Tel-Avivot célozták. A miniszter később elnézést kért kijelentéséért, mondván, nem állt szándékában különbséget tenni a különböző régiók lakosai között.

“A Hamász kimérten válaszolt (a félresiklott katonai műveletre vasárnap Gázában), és csak a határ menti területet támadta. Különbség van a határ menti terület és Izrael gazdasági központja között. A Hamász támadásai kis jelentőségűek voltak, a rakéták nagy részét a gázai körzetre lőtték ki. Tel-Avivot célzó rakéták esetén más lenne a történet” – mondta Hanegbi a katonai rádiónak adott interjújában, magyarázatot adva a kormány azon döntésére, mely a katonai műveletek fokozása helyett a tűzszünetet részesítette előnyben.

Arra is rávilágított, hogy a vasárnapi akció ürügyként szolgált a Hamásznak, hogy megbosszulja 7 terroristája halálát.

“Nem arról van szó, hogy a Hamász ok nélkül cselekedett, meg volt az ürügye a bosszúra, de ez a bosszú kis jelentőségű volt” – mondta Hanegbi.

“470 rakétával csak annyit értek el, hogy megöltek egy palesztint.”

Netanjahu gyorsan elítélte Hanegbi kijelentését, mondván: “A Hamász agressziója nem kis jelentőségű”, és nincs különbség a Hamász déli lakosokat célzó és az Izrael Állam bármely más területére kilőtt rakétái között.

Az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint több mint 460 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Gázából Dél-Izraelre 25 óra leforgása alatt.

A Vaskupola elfogott több mint száz lövedéket. A maradék többsége nyílt területen landolt, de még így is tucatjával csapódtak be lakóházakba és épületekbe is, melynek következtében egy személy meghalt, több tucatnyian megsérültek és jelentős anyagi károk keletkeztek.

A hadsereg a rakétatámadásokra válaszul mintegy 160 Hamászhoz és Iszlám Dzsihádhoz tartozó terrorista célpontot bombázott le a Gázai övezetben, köztük 4 olyan létesítményt, amit a hadsereg kulcsfontosságú stratégiai eszközként írt le.

A biztonsági kabinet kedd délután beleegyezett egy nem hivatalos tűzszünetbe a Hamásszal. Avigdor Liberman másnap bejelentette távozását a védelmi minisztérium éléről, tiltakozásul a Hamásszal kötött megállapodás ellen.

Miri Regev sportminiszter Twitteren reagált párttársa megjegyzésére: “Tzachi, barátom, tévedsz, és a kijelentésed nem helyénvaló. A Gázai övezettel szomszédos területek és Tel-Aviv között nincs különbség” – írta. “Az izraeli állampolgárok biztonságát veszélyeztető rakétatűz ugyanolyan kemény válaszreakciót követel meg.”

Az ellenzéki vezetők is kritizálták Hanegbit, a Cionista Unió elnöke, Avi Gabbay azzal vádolta a Netanjahu-kormányt, hogy diszkriminálja a saját polgárait.

Jair Lapid, a Jes Atid vezetője Hanegbi megkülönböztetését “erkölcsi gaztettnek” nevezte, majd kritikáját Netanjahura irányította: “A Gáza melleti lakosok lehet, hogy unalmasak Netanjahu számára, de ők is állampolgárok, és megérdemlik, hogy megvédjék őket a rakétáktól.”

Hanegbi később bocsánatot kért a megkülönböztetés miatt, mely elmondása szerint egyáltalán nem állt szándékában.

“A ma reggel elhangzott megjegyzéseim alatt azt értettem, hogy egy széleskörű hadjárat Gázában szükségtelen veszteségekhez vezetne katonáink között, masszív rakétatűz alá helyezné Tel Avivot, súlyos gazdasági károkat okozna, veszélyeztetné a légiforgalmat és hatással lenne a gazdaságra és a turizmusra is… A hadjárat végén azonban ugyanott találnánk magunkat, mint most, és ezért részesítettük előnyben egy – amennyire csak lehet – hosszú távú nyugalom lehetőségét, eszkaláció nélkül, mind a déli lakosok, mind az ország teljes lakossága érdekében.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.