Készen állunk a kétfrontos harcra

Izraeli katonák a városi hadviselést gyakorolják Tzeelimben, Izraelben - fotó: Shutterstock

A napokban nagyszabású hadgyakorlat vette kezdetét. A tíz napos szimuláció során szárazföldi és légi alakulataink a Hamasz és a Hezbollah elleni egyidejű harcra készülnek fel.

A hadvezetés a gyakorlat hírével üzen a két terrorszervezetnek, miszerint Izrael nem tart attól, hogy akár egyszerre két fronton torolja meg az ország elleni támadásokat. A katonai elemzők korábban többek között azzal indokolták a Hamasz és a Gázai-övezet elleni mérsékelt fellépés szükségességét, hogy egy Gáza elleni háború esetén a Hezbollah északról új frontot nyitva Izrael ellen indulna és az így kialakuló eszkaláció túl sok izraeli áldozatot jelentene.

Fotó: IDF

A mostani gyakorlat során a kommandósok, a Maglan, Egoz és Duvdevan egységek katonái a légierő támogatásával utcai harcot és nyílt terepen való összecsapásokat szimuláltak. A speciális kommandó 2015-ös megalakítása óta immár hatodik alkalommal került sor hasonló, egységek közötti összetartásra. A katonai szóvivő szerint a gyakorlat célja a kommandó háborús felkészültségének javítása. A hadgyakorlatot Gadi Eisenkott hadseregparancsnok is meglátogatta.

izraeli hadsereg katonai ejszaka
Fotó: IDF

Izrael az elmúlt évtizedben három alkalommal került háború a Hamasszal, és november elején úgy tűnt, elkerülhetetlen lesz a negyedik nagyarányú katonai fellépés a terrorszervezettel szemben. A Hamasz, amely nyíltan Izrael megsemmisítésére szólít fel, hírszerzési források szerint mintegy 10.000 rakétával és gránáttal rendelkezik, és november elején az Irán által támogatott Iszlám Dzsihád terrorszervezettel együtt egy napon belül több mint 460 rakétát zúdított Izraelre, egy ember halálát és több sebesülését okozva. Az izraeli hadsereg válaszul 160 katonai célpontot támadott és jelentősen meggyengítette a gázai katonai infrastruktúrát. Ezt követően egyiptomi és katari közvetítéssel békeszüneti megállapodás jött létre, de a levegő továbbra is puskaporszagú, nem szűntek meg a pénteki zavargások a határnál.

izraeli hadsereg katonai ejszaka hadgyakorlaton
Fotó: IDF

Ennek ellenére az izraeli hadsereg vezetői úgy vélik, a Hamasz jelenti a kisebb fenyegetést, érdemes fenntartani a Hamasz hatalmát Gázában. Ha most megbukna a Gázai-sávot irányító szervezet, akkor helyére nagy valószínűséggel egy még radikálisabb terrorszervezet kerülne.

A katonai parancsnokok szerint az Irán által is támogatott Hezbollah libanoni terrorszervezet sokkal nagyobb fenyegetést jelent az ország biztonságára. Bár a libanoni határ egyelőre csendes, a Hezbollah, a legutóbbi 2006-os háború óta mintegy 100.000 fejlett rakétát halmozott fel, és harcosaik edzettek, Bashar Assad oldalán részt vettek az elmúlt évek szíriai csatáiban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.