afrikai menekultek program
A kurzus résztvevői - fotó: NoCamels

Két hete új program indult Tel-Aviv közepén, a Programozó Intézet (DI) és az Afrikai Menekülteket Segítő Központ (ARDC) együttműködésében. A két szervezet első lépésben 12 Izraelben élő afrikai menekültnek ad lehetőséget arra, hogy szoftverfejlesztői végzettséget szerezzen, és ezáltal nagyobb eséllyel helyezkedjen el az izraeli munkaerőpiacon – számolt be a kezdeményezésről a NoCamels internetes portál.

Mint ismert, mintegy 38 ezer menekült él Izraelbe. A zömében Etriából és Szudánból érkezett férfiak és nők nyomorúságos körülmények között, hosszú utazás után illegálisan léptek az országba, és státuszuk a mai napig kérdéses. Bár a kormányzat évek óta „dolgozik” a menekültek jogi státuszának rendezésén vagy kiutasításukon, a valóságban évente csupán 200 esetben történik igazi előrelépés, a kérelmező tartós letelepedési engedélyt kap. A többségnek néhány havonta meg kell jelennie a hatóságok előtt, hogy meghosszabbítsák ideiglenes vízumukat vagy kiutasítsák őket az országból, de olyanok is akadnak szép számban, akik évek óta hivatalos papírok nélkül élnek Izraelben. Többek között ennek is köszönhető, hogy bár a menekültek szeretnének dolgozni, a munkaerőpiacon igen kiszolgáltatott helyzetben vannak, gyakran bejelentés, szociális juttatások nélkül a minimálbér alatti díjazásért végzik a munkájukat.

afrikai menekultek kodolas program
Fotó: NoCamels

A DI és ARDC úttörő kezdeményezése egyaránt segítség lehet az egyre markánsabb programozóhiánnyal küzdő izraeli gazdaság, valamint a jobb élet reményében érkező menekültek számára, akiknek a DI nemcsak tanulási, hanem munkalehetőséget is kínál. Egyelőre ugyan csak egy tucatnyi szorgos és tehetséges embernek, de a programot koordináló Oz Kilim szerint van esély a kezdeményezés bővítésére a jövőben.

A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjai számára indított számítástechnikai képzések idén nagy lendületet kaptak. Év elején több non-profit szervezet, számítástechnikai cégek, néhány izraeli filantróp és kormányzati szervezetek együttműködésével megalakult az SNC (Start-up Nation Central) amely többek között az ultra-ortodox és arab közösségek tagjai számára nyújt oktatást és új karrierlehetőséget.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSNoCamels