2018. december 6-án, az özönvízre emlékeztető eső ellenére rekordszámú, közel kétszáz résztvevő és vendég ünnepelte Tel-Avivban, a Yafo Creative házban a nyomtatott Új Kelet újság megalapításának és működésének 100. évfordulóját. Vadász Éva, a lap főszerkesztője és a lap kiadói, Salamon Sára és Steiner Kristóf erőfeszítésének (és csodás svédasztalának) köszönhetően az újság hajdani és mai fényéhez méltó rendezvényen ünnepelte a kerek évfordulót.

A felszólalók között voltak többek között: Takács Szabolcs, Európai ügyekért felelős államtitkár a magyar nagykövetség képviseletében, Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke (aki a napokban az izraeli média figyelmének is a központjába került a tervezett “Sorsok Háza“ kapcsán), Meirav Michaeli és Jair Lapid parlamenti képviselők, Rafi Kishon (a két utóbbi videó-üzeneten keresztül), valamint Ron Lustig, a Magyar nyelvterületről származó zsidóság emlékmúzeumának igazgatója.

Meirav Michaeli, a Cionista Táborból a Munkapárt részéről képviseli az izraeli polgárokat a Kneszteben. Nem mellesleg ő az unokája annak a Dr. Kasztner Rezsőnek, aki kolozsvári újságíróként az Új Kelet megalapításától kezdve a meggyilkolásának napjáig újságírója volt. Michaeli nagyon büszke nagyapja örökségére – újságíróként és politikusként folytatja a családi hagyományt és dolgozik keményen Kasztner nevének, életútjának és zsidó-mentő munkásságának elismertetéséért is, amely Izraelben mindmáig vitatott.

Magyarországon ma a nagyapja korára emlékeztető módon, és a magyar kormány részéről is aktívan támogatott antiszemitizmussal kell megküzdeni – Meirav Michaeli munkapárti képviselőnő az Új Kelet újság 100 éves fennállásának ünnepségén – fotó: Bea Bar Kallos

Michaeli nem sokat tud magyarul (ezt elmondása szerint édesanyjának, Kasztner lányának „köszönheti”), ahogyan a többi felszólaló, Tomi Lapid és Efraim Kishont fiai sem, de hozzájuk hasonlóan pontosan emlékszik és tudja, mit jelentett a felmenőknek az Új Kelet (akkor) napilap, ahol Izraelbe érkezésüktől kezdve dolgoztak – és amely ezzel életük, családjuk elengedhetetlen részévé vált Izraelben.

Michaelit ez az örökség arra készteti, hogy tovább folytassa munkájukat: Izrael nemzeti és emellett demokratikus államiságának fenntartásáért tevékenykedni. Michaeli köztudottan aktivista politikus – konzekvensen nőnemben beszél ivritül – így köszöntőjét is egy pontos üzenettel zárta: aggodalmát fejezte ki, amiért Magyarországon ma a nagyapja korára emlékeztető módon és a magyar kormány részéről is aktívan támogatott antiszemitizmussal kell megküzdeni. Személyesen és párttársai nevében is támogatásáról biztosította a közönség soraiban helyet foglaló Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, és biztosította arról, hogy mindent megtesz annak érdekében – akár az Izraeli Kormány hivatalos álláspontjával ellentétben is – hogy a Holokauszt emlékezetét ne áldozzák fel a politika oltárán, ahogyan azt sajnálatos módon Lengyelország esetében már megtették.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.