A hadsereg tüzet nyitott három Hezbollah harcosra

izraeli katonak az eszaki hatarnal
Gadi Eisenkot vezérkari főnök (középen) az északi határnál, 2018. december 4. - fotó: Izraeli Védelmi Erők

Izraeli katonák szombaton tüzet nyitottak három férfire az izraeli-libanoni határnál – közölte az Izraeli Védelmi Erők. A gyanúsítottak valószínűleg a Hezbollah libanoni terrorszervezet harcosai voltak.

A hadsereg nyilatkozata szerint a három férfi, megpróbált a “műszaki munkavégzési terület” közelébe férkőzni a biztonsági kerítés északi részén, miközben a hadsereg az Északi Pajzs-művelet részeként a határokon átnyúló Hezbollah támadóalagutak felderítésén és megsemmisítésén dolgozik. A hadsereg úgy véli, a gyanúsítottak a viharos időjárást kihasználva próbáltak az izraeli erők közelébe jutni.

A csapatok “az irányadó műveleti eljárásoknak megfelelően” tüzet nyitottak a három férfira, akik elmenekültek a helyszínről. “A térségben végzett munka zökkenőmentesen folytatódik” – közölte a hadsereg.

Izrael kedd reggel jelentette be az Északi Pajzs hadművelet elindítását a Hezbollah hatarokon átnyúló alagútjainak megsemmisítésére. A hadsereg úgy véli, hogy a Hezbollah az alagutakat egy jövőbeli háborút elindító váratlan támadáshoz használta volna.

A hadsereg eddig két alagutat talált és jelenleg egy harmadik feltárásán dolgozik Nyugat-Galileában. Az alagutak számára, illetve a feltárásukra irányuló hadművelettel kapcsolatos információkra hírzárlatot rendelt el a katonai cenzor.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön figyelmeztetett, hogy a Hezbollah, melynek alagútjai szélesebbek a Hamászénál, “egész zászlóaljakat” akart Izraelbe küldeni, hogy földterületeket szerezzen, emberrablásokat végezzen és gyilkoljon.

A hadsereg csütörtökön az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) és a libanoni hadsereg közreműködését kérte az egyik alagút megsemmisítéséhez libanoni területen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.