Egymillió szegény gyermek Izraelben

A Latet (Adakozni) alapítvány adatai szerint Izraelben a lakosság negyede, 1,3 millió felnőtt és 1 millió gyermek él szegénységben, nincs megfelelő mennyiségű ennivalója és pénze fűtésre, gyógyszerekre – számolt be az ERI közvéleménykutató céggel közös felmérésről a Ynet internetes portál.

A Latet szegénységi indexe némileg különbözik a Bituach Leumi (Nemzeti Biztosító Intézet) által publikált indextől, amely csupán a havi 3 ezer sékel alatti jövedelemből élőket tekinti szegényeknek. (Az ő legfrissebb, 2016-os nyilvántartásuk szerint 1,9 millió izraeli él a szegénységi küszöb alatt.) A Latet ennél messzebb megy, és azokat is ebbe a kategóriába sorolja, akiknek nehézséget okoz a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerek beszerzése, vagy a kielégítő egészségügyi ellátás finanszírozása.

A jóléti szolgálat adatai szerint az izraeli gyerekek negyede szorul szociális ellátásra, közülük minden harmadik naponta legalább egy étkezéssel kevesebbet eszik, csupán azért, mert a szülőknek nincs többre pénzük. Az ellátásra szoruló gyermekek 5,7 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kényszerült már rá arra, hogy kukákból szedjen össze ételt. A nyugdíjasok esetében a helyzet még rémisztőbb, a szegénységük miatt ellátottak 92 százalékának időskori ellátása nem megfelelő, kétharmaduk arról számolt be, hogy pénzhiány miatt nem tudja megőrizni egészségét.*

A szegénynek minősített családok 53 százalékában nincs elég élelmiszer, 72 százalék attól tart, hogy elapadnak a támogatási források. A segélyre szoruló kisgyermekesek 47 százaléka kénytelen lemondani a bébi tápszerről.

A magas megélhetési költségek a legszegényebb családokat sújtják leginkább, a segélyre szorulók 71 százalékának van visszafizetendő kölcsöne, 49 százalékuk esetében a tartozás már behajtási fázisban van. A segélyezettek kétharmadának gondot okoz a kezelések és a gyógyszerek fizetése, 85 százalékuk teljesen lemondott a fogászati kezelésről. A támogatottak 11 százaléka fontolgatja, hogy véget vessen életének.

“Talán az izraeli kormány számára elfogadható, hogy több mint félmillió család szegénységben él, de az egy millió nélkülöző gyermek számára ez elfogadhatatlan” – mondta Gilles Darmon, a Latet elnöke.

Eran Weintraub, a Latet ügyvezetője és Gilles Darmon elnök felhívással fordultak a politikai pártok képviselőihez, és arra kérték őket, hogy tegyenek hathatós lépéseket a szegénység csökkentésére. A közelgő választások fényében várható, hogy a téma előkerül majd a kampányidőszakban is.

*Ebben a bekezdésben az eredeti cikkben az adatok tévesen az összlakosságra vontakoztak, dőlt betűvel javitottuk a helyes adatokat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.