Hét éve nem látott zuhanás volt a tel-avivi tőzsdén

Vasárnap a 2011. nyári értékpapír-zuhanás óta nem látott, ötszázalékos esés volt a tel-avivi tőzsdén – jelentette a Jediot Ahronot című újság honlapja, a ynet.

Legutóbb 2011 augusztusában, a drágaság elleni elégedetlenségi mozgalom csúcspontján történt meg, hogy hét százalékot esett a tel-avivi tőzsde. Vasárnap az ötszázalékos zuhanás után a szakértők egy része attól tart, hogy véget ért az izraeli értéktőzsde hét bő esztendeje.

Előzőleg New Yorkban zajlott a hétvégén hasonló változás, de Tel-Avivban meglepődtek az események helyi ismétlődésének gyorsaságán és erősségén. A Bank of Israel, az izraeli jegybank vasárnap jelentést tett közzé, amely szerint

megnőtt a gazdasági válság kockázata.

A Haarec című újság gazdasági melléklete, a The Marker szerint nőtt a bizonytalanság Tel-Avivban. A befektetési menedzserek attól tartanak, hogy ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök távozni kényszerül a korrupció gyanúja miatti vádemelés következtében, akkor tovább zuhan a tőzsde. Ennek az az oka a lap szerint, hogy csak Netanjahu rendelkezik elég legitimitással ahhoz, hogy kordában tartsa a feszültségeket az összes szektorban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.