Elemzők: Netanjahu korrupciós ügyei miatt döntött az új választások mellett

Netanjahu és Mendelblit
Mandelblit főügyéz és Netanjahu miniszterelnök a kormány ülésén - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Benjamin Netanjahu a helyi elemzők szerint a korrupciós ügyeiben történő vádemelési eljárás időzítése miatt döntött az új választások mellett.

Benjámin Netanjahu kormányfő alig egy hónapja még a biztonsági helyzet veszélyeivel indokolta, hogy kormányának Avigdor Liberman, és pártja, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Betenu) távozása után is hatalmon kell maradnia még egy évig szűkös, mindössze egyfős többsége ellenére, noha koalíciója csak hatvanegy mandátummal rendelkezik a százhúsz tagú kneszetben.

Hétfőn viszont az efféle kormányzás lehetetlenségére hivatkozott, amikor bejelentette a kabinet feloszlását és az új választások kiírását. A Haarec című újság keddi elemzése szerint ezzel leleplezte, hogy csakis saját politikai előnyei vezették és vezetik, s a lap szerint cinikusan hivatkozott az Izraelben különösen fontosnak tekintett biztonsági veszélyekre.

Ugyanis egy hónapja a helyi szakértők szerint jobb volt a biztonsági helyzet, mert a múlt héten bejelentett amerikai kivonulás Szíriából rengeteget rontott Izrael körülményein, tehát még inkább együtt kéne tartani a kormányt a lehető leghosszabb ideig.

Netanjahu hétfői sajtótájékoztatóján a Hezbollah-alagutak felszámolásával indokolta a biztonsági helyzet kedvezőbb változását, de a katonai parancsnokok szerint az északi határon még hónapokig tartanak a munkálatok, és ezzel a veszélyeket rejtő állapot.

A koalíció hétfő feloszlása és az új választások kiírása valójában a tízes tévé és a helyi sajtó szakértői szerint egybehangzóan a korrupciós ügyek miatt történt.  Az okozta, hogy a múlt héten a nyomozati eredmények megtekintése után Saj Nican államügyész kiszivárogtatta, hogy szerinte Avihaj Mandelblitt főügyésznek nem lesz más választása: vádiratot kell benyújtania a kormányfő ellen.

A tízes tévé elemzője szerint Netanjahu a jogászok eddigi munkatempóját látva  korábban úgy vélte, hogy még bőven van ideje, tavasz vége, nyár eleje előtt nem várható döntés ügyeiben, de új helyzet alakult ki, amikor Mandelblitt munkatársai szerint akár pár héten belül nyilvánosságra hozhatja határozatát, a várható vádemelési indítványt Netanjahu meghallgatásának függvényében.

A választások április elejére történt előrehozásával a kormányfő különösen nehéz helyzetbe hozta a főügyészt: Mandelblitt nem befolyásolhatja a választások kimenetelét közvetlenül azok előtt tett bejelentésével, tehát rendkívül gyorsan, legkésőbb március közepéig lépnie kell, vagy csak már az új kormány felállása után, nyáron születhet meg a verdikt.

Ha ez utóbbit választja, akkor Netanjahu választási győzelme esetén a választásokon frissen megerősített kormányfőről lesz szó, és a Likud hozzá közel álló politikusai hangsúlyozzák, hogy ez a voksolás akár népszavazásnak is tekinthető személyével kapcsolatban.

Így hatalma teljében, miniszterelnökként jelenik meg a meghallgatáson, ahogy az év elején is úgy kell róla dönteni Mandelbittnek, hogy gyakorló kormányfőként rendelkezésére állnak a nyomásgyakorlás eszközei.

Noa Landau keddi, a Haarecben közölt írása szerint Netanjahu a túléléséért folytat háborút, és nem fog visszariadni a kétes eszközök, köztük az uszítás, a riogatás és az érzelmi manipuláció alkalmazásától sem.

Ha ma lennének a választások Izraelben, melyik pártra szavaznál?

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...

Szerinted ki a legalkalmasabb miniszterelnöknek?

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...

Szerinted Netanjahu bírósági eljárás mellett is betöltheti posztját?

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...