Az izraeli vadászgép pilótái kabintető nélkül repültek a dermesztő hidegben

f15 f-15 vadaszgep
F-15-ös vadászgép pilótafülkéje - fotó: Wikipédia

Katasztrófával végződhetett volna a 30 000 láb magasságban történt géphiba, de a pilóták nem vesztették el lélekjelenlétüket, így életben maradtak.

A hadsereg vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy mi okozta múlt hét szerdán egy F-15-ös vadászgép kabintetejének repülés közbeni hirtelen leválását.

A kétfős személyzet a Rehovot melletti Tel Nof légibázisról szállt fel egy szokásos gyakorlórepülésre, melynek során 9100 méter! magasságban fejük fölül váratlanul levált a pilótafülkét borító, és a pilótákat védő üvegszerű kabintető, és éjszaka, mínusz 45 fokos hidegben, iszonyú erejű szélben és a sugárhajtású gép rettenetes zajában kellett repülniük.

A pilóta és navigátora a kifejezett életveszélyben is megőrizték lélekjelenlétüket, és katapultálás helyett felvették a kapcsolatot a legközelebbi irányítótoronnyal, tájékoztatva őket a helyzetről, majd sérülés nélkül, biztonságban landoltak a Beer-Sevától délre fekvő Nevatim légibázison.

Az izraeli légierő parancsnoka a baleset okának megtalálásáig elrendelte az F-15-ös vadászgépen való gyakorlórepülések leállítását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.