Izraellel való együttműködés gyanújával tartóztattak le palesztinokat Gázában

Izraellel való együttműködés gyanújával 45 palesztint tartóztatottak le Gázában az övezetet uraló Hamász szélsőséges mozgalom hatóságai – közölte kedden a gázai belügyminisztérium.

A Hamász irányította tárca közzétett a Facebookon egy felvételt is, amelyen több gyanúsított is bevallja, hogy együttműködött a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálattal.

A belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a gyanúsítottak ellen még folyik a nyomozás. Egyúttal kijelentette, hogya letartóztatások üzenetértékűek Izraelnek és a vele együttműködőknek,jelezvén, hogy a zsidó állammal kollaborálók a gázai hatalom markában vannak, a gázai biztonsági szolgálatok pedig meg tudják akadályozni tevékenységüket.

A szóvivő emlékeztetett arra a novemberi incidensre, amikor izraeli kommandósok civil ruhában behatoltak a Gázai övezetbe, hogy titkos küldetést hajtsanak végre. Az akció azonban kudarcba fulladt, tűzharc bontakozott ki, amibenhét palesztin meghalt, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes.A történtek nyomán a Hamász letartóztatott három palesztint, akiket azzal vádoltak, hogy együttműködtek az izraeli kommandóval. Decemberben pedig halálra ítélt egy hadbíróság öt férfit és egy nőt Izraellel való együttműködésért.

A gázai belügyi tárca szóvivője nem közölte, hogy a novemberi incidens és a legutóbbi letartóztatások között összefüggés lenne.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.