Netanjahu védelmébe vette a Sin Bet belbiztonsági szervezetet a szélsőséges telepesek támadásaival szemben

Izraeli biztonság Sabak Sin Bét

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden közzétett videoüzenetében védelmébe vette a Sin Bet belbiztonsági szervezetet a szélsőséges telepesek támadásaival szemben – jelentette a Jediot Ahronot című újság honlapja, a ynet kedden.

Ez utóbbiak azért bírálták az utóbbi napokban a szervezetet, mert elfogott, majd kegyetlenül megkínzott öt telepes fiatalt, akit egy sokgyerekes palesztin nő megölésével vádolnak. “A Sin Bet a világ legjobb terrorellenes szervezete, melynek sokat köszönhetünk” – mondta az izraeli kormányfő, aki szerint e szervezet “szakszerűen és etikusan jár el”.

A belbiztonsági szervezetet a múlt hét óta számos tüntetésen vették célba a szélsőséges telepesek, mert szerintük méltánytalanul keményen bánt kihallgatás közben a terrorral vádolt tizenévesekkel, és napokig megtagadta, hogy ügyvédeikkel találkozzanak. 

Netanjahu mellett Reuven Rivlin államelnök is védelmébe vette a belbiztonságiakat, felelőtlennek nevezte megbélyegzésüket. 

Ajelet Saked igazságügy-miniszter azonban az öt letartóztatott pártjára állt, amikor hétfőn találkozott szüleikkel, s felszólította a kormányfőt, hogy mihamarabb engedjék szabadon az elfogott telepes fiatalokat. 

A Sin Bet a múlt héten hosszú nyomozás után tartóztatta le az öt tizenévest, akik a vádak szerint tavaly október 12-én, péntek este kövekkel dobáltak meg Ciszjordániában egy palesztin rendszámú autót, amelyben fejbe találtak és megöltek egy nyolcgyermekes, állapotos palesztin nőt.

A biztonsági szerveket az elmúlt évben egyre hevesebb támadások érték a politikai vezetők, köztük a miniszterelnök részéről. A kormányfő hétfő este is hevesen bírálta televíziós beszédében az ellene folytatott nyomozást. Netanjahu “drámai bejelentést” ígért a helyi tévéhíradók fő műsoridejére, de nem engedte meg újságírók jelenlétét és kérdéseket.

Beszédében az igazságszolgáltatási rendszert bírálta az ellene folytatott korrupciós nyomozások ügyében. Legfőbb panasza szerint, noha kétszer is kérte, nem engedték meg szembesítését az ellene felsorakoztatott koronatanúkkal.

Netanjahunak az ártatlanságát bizonygató tévés nyilatkozatát élő adásban közvetítették az izraeli tévécsatornák, mert nem tudták, hogy milyen “drámai bejelentésre” készül a kormányfő, de a tízes csatorna lekeverte, miután kiderült beszédének tartalma. 

A helyi médiában kedden számos cikkben ostorozták a miniszterelnököt, azzal vádolták, hogy visszaélt az ilyen esetekben az ország vezetőjének rendelkezésére álló médiafigyelemmel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.