Felkutatják a Dunába lőtt zsidók maradványait, és Izraelben temetik el őket

arie deri duna part holokauszt emlekmu_1
Arie Deri meglátogatta a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékművet - fotó: képernyőkép / Twitter

A Zaka szervezet megkezdi a budapesti Duna-part egyes részeinek átvizsgálását, hogy megtalálják a holokauszt során meggyilkolt több ezer zsidó holttestének maradványait, akiket 1944-ben lőttek a folyóba a magyar nyilaskeresztesek.

Arie Deri belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy a magyar kormány forrásokat biztosítana a keresés megkönnyítésére.

A Jad Vasem szerint 1944 októbere és decembere között a magyar biztonságiak mintegy 80 000 zsidót pusztítottak el a Duna partjain a nyíltan fasiszta kormány uralkodása alatt.

A Zaka vezetője, Yehuda Meshi-Zahav elmondta, hogy eddig soha nem végeztek szisztematikus keresést a mészárlásokban elpusztultak maradványainak felkutatására.

Néhány évvel ezelőtt a meggyilkolt rokonok erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy megpróbálják felkutatni a maradványokat. Három évvel ezelőtt felkeresték a Zakát – amely terrortámadások, balesetek és természeti katasztrófák zsidó áldozatai maradványainak azonosítására specializálódott szervezet.

A Zaka előzetes vizsgálatokat kezdett annak megállapítására, hogy a maradványok még mindig megtalálhatók-e, különösen a Margit-híd felújítása során 2011-ben talált néhány maradvány fényében.

Az ultraortodox zsidó önkéntesekből álló szervezet három évig dolgozott azon a magyar és nemzetközi tisztviselőkkel , hogy megkapja a kereséshez szükséges engedélyeket.

A Zaka búváros csapata vasárnap repült Magyarországra, hogy elkezdje a keresésre való felkészülést, amely várhatóan ezen a héten kezdődik.

Arie Deri irodája szerint a magyar belügyminiszter azt ígérte, hogy szakértőket fog biztosítani a maradványok felkutatásához, és azok Izraelbe hozatalához, a méltó temetéshez.

Deri a napokban hivatalos látogatáson van Magyarországon és Csehországban. Hétfőn meglátogatta a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékművet, ahol sok zsidó áldozatot lőttek a vízbe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSJerusalem Post