Netanjahu erősödik, Livni eltűnik

Netanjahu még a rendőrségi vizsgálatok árnyékában is tovább erősödik, míg Livni és pártja nem éri el a Kneszetbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Ha a Van Jövő és a Cipi Livni vezette Hatnua párt együtt indulnának a választásokon, 17 parlamenti helyet szereznének – derül ki egy szombat este közzétett felmérésből (Pgos et Haitonut). A hétfő és szerda között végzett felmérés szerint a Likud 32 mandátumra erősít, a harmadik legnagyobb párt Gantz Hoszen Jiszrael pártja, a Zsidó Otthon pedig – az egyedül induló Hatnuához hasonlóan – nem lépi át a bejutáshoz szükséges küszöböt. A felmérés azt is vizsgálta, hogy Benny Gantz helyesen teszi-e, hogy csak nagy ritkán szólal meg. A válaszadók 44%-a azt felelte, hogy helytelenül viselkedik, 22%-uk támogatta döntését, 34% pedig azt mondta, hogy nem tudja.

Az elmúlt hét három felmérésének átlagából (táblázat az oldal alján) azt az eredményt kapjuk, hogy ha ma tartanák a választásokat, a Likud 32 mandátumot szerezne, a második helyen pedig Jair Lapid Van Jövő pártja és a Benny Gantz volt vezérkari főnök által múlt hónapban alapított Hoszen Jiszrael nevű párt osztozna 13-13 képviselői hellyel. A 24 hellyel rendelkező Cionista Tábor felbomlása után az Avi Gabaj vezette Munkapárt 8 parlamenti helyhez jutna.

izraeli partok
Likud 32, Van Jövő 14, Hoszen Jiszrael 13, Munkapárt 9 – fotó: képernyőkép / Hadasot 12

A Zsidó Otthonból kilépő Naftali Bennet oktatási miniszter és Ajelet Saked igazságügyminiszer Új Jobboldal pártja szintén 8 mandátumot gyűjtene be, míg az általuk otthagyott Zsidó Otthon nem érné el a Kneszetbe jutáshoz szükséges küszöböt.

izraeli partok_1
Új Jobboldal 8, Tóra Zsidósága 7, Taal 6, Egyesült Lista 6 – fotó: képernyőkép / Hadasot 12

Az askenázi ultraortodox Tóra Zsidósága 7 helyhez jutna. Az Egyesült (Arab) Listából kilépő Ahmad Tibi Taal pártja 6 mandátumot, míg a nélküle maradt Egyesült Lista szintén 6 helyet kapna, akárcsak a szfaradi ultraortodox Sasz.

izraeli partok_2
Sasz 6, Izrael a Hazánk 6, Merec 5, Kulanu 4, Geser 4 – fotó: képernyőkép / Hadasot 12

A baloldali Merec és az Avigdor Liberman vezette Izrael a Hazánk megtartanák a jelenlegi 5 helyüket, míg Mose Kahlon pénzügyminiszer vezette Kulanu 10 mandátumról 5-re zuhanna. Orly Levy-Abekasis Geser pártja szintén 5 helyet kapna.

Nem jutnának a Kneszetbe: Hatnua, Zsidó Otthon, Telem, Erec Hadasa és Jahad – fotó: Hadasot 12

Mose Jaalon új pártja, a Telem nem jutna be a Kneszetbe.

Az elmúlt hét három közvélemény-kutatásának eredményei:

PártKANHadasot 12Pgos et Haitonut
Likud313232
Hoszen Jiszrael131312
Van Jövő101414
Munkapárt798
Új Jobboldal788
Tóra Zsidósága677
Közös (Arab) Lista666
Taal666
Sasz566
Merec555
Izrael a Hazánk465
Kulanu644
Geser644
Zsidó Otthon400
Hatnua400

A Hadasot 12 felmérésének eredményei:

Ha ma lennének a választások, melyik pártra szavaznál?

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...