Ritka lépés: Szíria föld-föld rakétát lőtt ki szándékosan Izraelre

raketa sziriabol
A két Izraelre kilőtt rakéta - fotó: Natanel Ariel

A szír állami média vasárnap Izraelt tette felelőssé egy ritkaság számba menő fényes nappal végrehajtott légicsapásért Damaszkuszban és körül, mely aktiválta az ország légvédelmi rendszereit.

A szír média és Moszkva azt állította, hogy a légvédelmi rendszerek sikeresen visszaverték az izraeli támadást. Az izraeli hadsereg nem kívánta kommentálni a támadásra vonatkozó vádat.

Nem sokkal később az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogott egy Szíriából érkező lövedéket, mely a Golán-fennsík északi felé tartott.

A hadsereg szerint egyelőre nem világos, hogy a lakott terület felé tartó lövedék egy megtorlótámadás része vagy a szír légvédelmi rendszer rakétája volt.

A lövedék elfogása csíkokat hagyott az égen Izrael legmagasabb pontja, a Hermon-hegy felett. A helyszín az elmúlt napok jelentős havazásának köszönhetően tele volt síelőkkel. A sípálya területét nem zárták le az incidens után, és a terület lakóinak sem adtak ki további biztonsági utasításokat.

A szír média szerint az izraeli hadsereg célpontjai a Damaszkusz nemzetközi reptér és al-Kiswah területén voltak. Másfél hete a légierő megsemmisített egy iráni fegyverraktárat a reptéren.

A szír ellenzéki média mintegy 10 célpontokra irányított lövedékről számolt be. A kár mértékéről egyelőre nem érkezett jelentés.

A szír állami média, a SANA azt állította, hogy a légvédelmi rendszerek hatásosan megakadályozták, hogy az izraeli lövedékek célt érjenek. Ezt a kijelentést az orosz hadsereg is megerősítette, mondván az izraeli támadás nem okozott kárt a reptéren.

A Szputnyik orosz hírügynökség szerint a szír hadsereg által irányított Pantsir és Buk légvédelmi rendszerek megsemmisítettek 7 izraeli rakétát, melyet 4 izraeli F-16-os lőtt ki a Földközi-tenger irányából.

Az állítólagos izraeli légicsapás volt az első jelentős támadás, mely a hadsereg múlt héten szolgálatba lépő új vezérkari főnöke, Aviv Kochavi irányítása alatt került végrehajtásra.

A szír légvédelmi rendszerek vasárnap délután aktiválódtak, amikor egy Teherán-Damaszkusz Mahan Air járat a szír főváros közelébe ért. 13: 30-kor a repülő megfordult, és elkezdett távolodni a várostól. Vasárnap reggel egy szintén Teheránból érkező szíriai L-76 teherszállító landolt Damaszkuszban.

Izrael évek óta figyelmeztet Irán folyamatos kísérleteire, hogy megvesse lábát Szíriában, és csendes hadjáratot folytat az ellen, hogy Teherán új frontot hozzon létre a határain.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.