Az izraeli elnök az antiszemitizmus újjáéledése ellen emelt szót Franciaországban

Rivlin es Macron elnok Elysee-palota
Rivlin és Macron elnök az Elysee-palotánál - fotó: Haim Tzach / GPO

Az antiszemitizmus újjáéledése ellen emelt szót csütörtökön Párizsban Reuven Rivlin izraeli államelnök, amikor a francia-izraeli diplomáciai kapcsolatok hetvenedik évfordulója alkalmából megnyitotta a második világháborúban zsidókat mentő diplomatáknak, köztük a Magyarországon tevékenykedő svéd Raoul Wallenberg emlékének szentelt kiállítást a francia külügyminisztériumban.

“Néhány tucat – ritkaságszámba menő – bátor diplomata jelentette a remény pislákoló lángját a soá szörnyű sötétségében” – fogalmazott beszédében az izraeli elnök. “Készen álltak a posztjukat, a javaikat, sőt még a saját és családjuk életét is kockáztatni 200 ezer zsidó megmentésével” – tette hozzá.

Reuven Rivlin elnök Párizsba érkezik a francia elnökkel való hivatalos látogatásra

“Örökre bebizonyították, hogy az embereknek, az állami képviselőknek és a népeknek is megvan a képességük és feladatuk is választani” – hangsúlyozta Reuven Rivlin.

A kiállítás 34 olyan diplomata pályáját mutatja be, köztük Raoul Wallenbergerét, akik útleveleket és vízumokat adtak üldözött zsidóknak és ezért Izrael Igazakként ismerte el őket.

“A soára emlékezni nem egyszerűen a halottak iránti tisztelet és hűség kötelessége, hanem feladat is az élők megóvása érdekében” – fogalmazott a megnyitón Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

- Hirdetés -

“A Francia Köztársaság területén zsidóknak ismét szenvedniük kellett, el kellett titkolniuk, kik is. Az elmúlt években, férfiakat, nőket, gyereket öltek meg csak azért, mert zsidók. Időnként nehézségekbe ütközik a holokauszt történetének tanítása (az iskolában)” – ismerte el a francia diplomácia vezetője, utalva arra, hogy a több mint 250 áldozatot követelő iszlamista támadások nyitányaként Mohamed Merah dzsihadista 2012 márciusában, a dél-franciaországi Toulouse-ban egy zsidó iskola előtt megölt egy tanárt és három gyereket.

“Ilyen riasztó helyzettel szemben az állam keze soha nem remeghet és biztosíthatom önt, elnök úr, arról, hogy nem is fog” – mondta Jean-Yves Le Drian

Reuven Rivlin arra hívta fel a figyelmet, hogy “a neofasiszta jobboldali erők megerősödése miatt az európai vezetőknek az antiszemitizmus minden formája elleni küzdelemre fel kell szólítaniuk”. Úgy vélte, hogy a “zsidók gyűlölete és az anticionizmus is antiszemitizmus”.

Az izraeli államelnököt szerdán este fogadta hivatalában Emmanuel Macron francia államfő, aki megerősítette eltökéltségét az antiszemitizmus elleni küzdelem folytatására” Az antiszemitizmust a köztársasági értékek megtagadásának nevezte a francia elnök.

Rivlin az Elysee palotában. Franciaország segítségét kérte a Hamasz által őrzött izraeli holttestek kiadásában – fotó: Haim Tzach / GPO

A francia kormány 2018. őszi adatai szerint az országban 70 százalékkal nőtt az antiszemita cselekmények száma 2018 első kilenc hónapjában az előző évhez képest, s emiatt a zsidó szervezetek “különleges intézkedéseket” kértek “a társadalmat támadó rákbetegség” megfékezésére.

Reuven Rivlin és Emmanuel Macron találkozójúkon kiemelték az Izrael és Franciaország közötti szilárd viszonyt, de a francia elnök nem tagadta, hogy “egyes kérdésekben vannak nézeteltérések”, amelyek közül az iráni nukleáris programot és a ciszjordániai zsidó telepek terjedését emelte ki, amelyek szerinte “egy véget nem érő erőszakhullámot” táplálnak. A francia elnök aggodalmának adott hangot a Hezbollah síita szervezet által támadások elkövetésének céljából az izraeli-libanoni határon ásott alagutak közelmúltban történt felfedezése miatt.

Rivlin elnök búcsúzik – fotó: Haim Tzach / GPO
- Hirdetés -