Kitiltották az izraeli paraúszókat, elvették tőlük a vébét

uszas sport uszo
Paraúszó a riói paralimpián 2016-ban - fotó: Tânia Rêgo / Agência Brasil / Wikipédia

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elvette Malajziától az idei paraúszó-világbajnokság rendezési jogát, miután az ország kitiltotta a versenyről az izraeli sportolókat.

A bajnokságra – amely a jövő évi, tokiói paralimpia kvalifikációs eseménye is egyben – augusztus 4. és 29. között került volna sor Kuching városában.

Az IPC közölte: új helyszínt keres a vb-nek. Alapvetően ragaszkodnak az eredeti dátumhoz, de a körülmények miatt elképzelhető némi módosítás. Az érdeklődők február 11-ig jelentkezhetnek. “Minden világbajnokság nyitott minden sportoló és ország számára, a diszkriminációnak nincs helye” – idézte az IPC közleménye Andrew Parsons elnököt.

Malajzia lakosságának több mint fele a muzulmán vallást gyakorolja, az országnak nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel. Az illetékesek januárban jelentették be, hogy nem engedik indulni a vb-n az izraeli versenyzőket.

A világbajnokságon várhatóan 60 ország mintegy 600 úszója versenyez.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.