Nem mondom, hogy „első látásra szerelem” volt a horvátországi fekete rizottó. Inkább azért szerettem meg, mert az első látás ellenére megkóstoltam ezt a tintahalas egytálételt. A fekete ételek iránti ellenszenvnek kultúrtörténete van…

De itt beszélgetőtársam, Boros Regina, a tel-avivi Black Food Fesztivál szervezője közbevág:

Van egy afrikai agrárszakember ismerősöm, élelmiszer-kutató, ő mondta, hogy a sötét színanyagot tartalmazó zöldségek az egészségesebbek, táplálóbbak. Ilyesmi például a fekete paradicsom, ami az izraeli piacok kedvence is.

Tory_Chocolate1
Fekete bonbon – fotó: Tali Uspensky

De itt inkább a kreativitásról van szó. Ahogy van alternatív színház, alternatív zene, van alternatív gasztronómia is. A fekete szín feladja a leckét a séfeknek, szakácsoknak, amatőröknek és profiknak: mit tudnak kifőzni egy ilyen fesd feketére! szabályból.

És persze nem csak úgy, hogy ételfestékkel kiszínezik, bár az sem tilos. Ezek engedélyezett termékek, nélkülük ma már nem készül fagyi sem. Sőt, az aktívszén – ami a fekete ételfestékek alapja – része a legtöbb méregtelenítő diétának.

wild-dogs-black-coldbrew
Fekete cold brew – fotó: Adam Friedman

Te voltál az ötletgazda is?

Egy barátommal beszélgettünk 2016-ban, akkor pattant ki az ötlet. De én továbbvittem, és a következő évben megrendeztük az elsőt Budapesten. Majd a következőt Berlinben. Február 7-én Tel-Aviv, de már előkészületben Helsinki, tervben New York. Végigszáguldjuk a Földet, persze mindenhol a helyi éttermek, cukrászdák, pékségek fekete ételeire épül majd a fesztivál.

Mi volt a különbség a pesti és a berlini Black Food között, és mire számítasz itt, Tel-Avivban?

Berlinben sokkal változatosabb volt a kiállítók összetétele, mint Budapesten. Nem a németek mozdultak meg, hanem inkább a streetfoodos arcok. Vicces, de volt két tel-avivi kiállítónk, thai, damaszkuszi… Nagyon nemzetközi csapat. A tel-avivi is hasonlóan indul. Lesz orosz, üzbég, török, magyar és persze tősgyökeres izraeli is. Elég változatosnak ígérkezik.

Budapesten volt fekete taco, fekete rizses, fekete zöldséges tál, volt egy nagyon jó bonbonos csapat. Megnyugtatom az édesszájúakat, az itt is lesz majd.

Teljes étlapot ki lehet majd állítani. Lesznek előételek, főételek, húsok, de lesz etióp vegán étel is, és fekete macaron. Lesznek magyar sütik is, természetesen fekete verzióban. Egy másik magyar csapat pedig a fekete kürtőskaláccsal kísérletezik…

carneterians
Fekete hús – fotó: Daniel Klymenko

Levesünk még nincs! Berlinben, Budapesten volt.

Tel-Avivban keresni sem nagyon kellett a kiállítókat, annyian jelentkeztek. Persze leszervezni velük egy találkozót vagy konkretizálni valamit sokkal nehezebb, mint a két első fesztivál előkészítésekor. Berlinben pont fordítva volt. Minden olajozottan működött.

Budapesten elegánsabb volt a közönség, mint  Berlinben. Új dolgokra nyitott fizetőképes, jólöltözött réteg jött. Berlinben alterebb közönségünk volt, de vásároltak ők is szépen. Pesten mindent megvettek, az utolsó fekete falatig. Itt nem tudom, mire számíthatok…

Izraelben étel nem marad az asztalon, akkor sem, ha fekete.

Fontos! Délután 3-tól 9-ig tart majd három turnusban: 3-as, 5-ös 7-es kezdéssel. A legtöbb jegy 7 órára fogyott… sokat nem szabad késni! Kilenckor zárunk.

Boros Regina, a tel-avivi Black Food Fesztivál szervezője - fotó: Silló Sándor
Boros Regina, a tel-avivi Black Food Fesztivál szervezője – fotó: Silló Sándor

https://www.facebook.com/events/202060284068522/

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.