Új közvélemény-kutatás: a Ganz-effekt megmaradt – de Netanjahunak van koalíciója

beni ganz benny gantz benjamin netanjahu
A Hadasot 13 három nappal ezelőtti eredménye: Beni Ganz és Netanjahu 42-42 százalékos támogatottsággal döntetlenre áll a miniszterelnöki posztra. 16% nem választott. - fotó: képernyőkép

A Haarec felmérése szerint a Haavoda (Munkapárt) továbbra is a bejutáshoz szükséges küszöböt súrolja, a Merec közvetlenül a nyomában, és az egész balközép blokk 52 mandátummal rendelkezik. Másrészről a Likud minden természetes partnere legalább öt képviselői hellyel bejut a Kneszetbe.

Egy héttel Beni Ganz első beszéde után, amely magával ragadta a balközép tábort, és belendítette az új jelöltet a közvélemény-kutatásokban, a “Ganz-hatás” nem gyengült, de nem is kapott újabb lendületet. A Haarec és a Dialogue által – Camil Fuchs professzor felügyeletével – készült felmérés szerint a Hoszen Jiszrael (Izrael Ereje) párt megtartotta közvetlen a szónoklatot követően elért mandátumainak számát, 22 képviselői helyet. Ő a második legnagyobb párt, míg a Likud 30 helyével biztosan vezet.

Benjamin Netanjahu valószínűleg elfogadná ezt az eredményt, amelyben jelenlegi koalíciója (beleértve a választási okokból lemondott Jiszrael Beitenut is) 64 parlamenti hellyel rendelkezik – Orli Levi-Abekszisz Geser pártja nélkül (4, a parlamenti küszöbön). A Hoszen Jiszrael a Likud/jobboldal táborába való behatolásának mélysége nem jelentős. Létezik, de nem elég ahhoz, hogy veszélyeztetné a miniszterelnök ötödik ciklusát.

Nem úgy tűnik, hogy Netanjahu rémálma, amelyben egy vagy két természetes partnere nem lépi át a küszöböt, valósággá válna – egyelőre. Mindegyiknek legalább öt mandátuma van, köztük a vezető nélküli Habait Hajehudi-Haihud Haleumi (Zsidó Otthon-Nemzeti Unió) kettős. A szélsőjobboldali párt még erősebb lett a közelmúltbeli közvélemény-kutatásokhoz képest, nyilván Rafi Peretz egykori katonai főrabbi Habait Hajehudi élére való megválasztása miatt, aki valószínűleg az egyesített lista elnöke lesz.

A balközép blokkban kevésbé rózsás a helyzet: a Hoszen Jiszrael, Haavoda (5, megközelíti a küszöböt), Jes Atid (9) és Merec (4, küszöbön billeg) összesen 40 mandátuma nem kecsegtet sok reménnyel. Ahmed Tibi Taal-jával (5) és Ayman Odeh közös arab listájával (7) együtt mindössze 52 képviselői hely birtokol a jelenlegi ellenzék. Közel sem elég, hogy Ganzot miniszterelnökké tegye.

- Hirdetés -

Az elmúlt (ötödik) hét felméréseinek eredményei:

(képviselői helyek száma a 120 fős Kneszetben)

PártWallaHadasot 12KANHadasot 13
Likud29303130
Hoszen Jiszrael19212324
Jes Atid121199
Hajamin Hehadas7786
Haavoda7686
Jahadut Hatora7766
Resima Mesutefet7666
Taal5668
Merec5464
Sasz4545
Jiszrael Beitenu5454
Kulanu5544
Habait Hajehudi4444
Geser4404
Hatnua0000
Telem0000

Ha ma lennének a választások, melyik pártra szavaznál?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaarec