Összetűzések a Gázai övezet határán – két halott

Legalább két palesztin vesztette életét izraeli katonákkal vívott összetűzésben a Gázai övezet izraeli határánál tartott szokásos pénteki tüntetések során – közölték palesztin egészségügyi források.

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet minisztériuma szerint egy 18 és egy 14 éves palesztin fiú kapott halálos lövést izraeli katonáktól a határkerítésnél szervezett tüntetéseken, egyikük Gáza keleti felében, míg a 14 éves fiú az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz településen. 

A tárca közlése szerint az összecsapásokban további tizenheten megsebesültek. 

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte: összesen mintegy 6700 palesztin tüntetett a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határkerítés különböző pontjain. A tüntetők köveket és robbanószerkezeteket dobáltak az izraeli katonákra és a határkerítésre. A katonák tömegoszlatási intézkedésekkel válaszoltak, ennek során éles lőszerrel is adtak le lövéseket. 

Ez immár az egymást követő 46. péntek, hogy a gázai palesztinok a határkerítéshez vonulnak tiltakozni. 

A gázaiak tavaly március óta az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek, emellett azt követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor. A tüntetéseken eddig gázai források szerint legalább 250 palesztin halt meg és 25 ezren sebesültek meg, illetve egy izraeli kommandós is életét vesztette.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.