Legyőzhető a populizmus?

izraeli valasztasok 2019 partok kneszet
Fotó: Shutterstock

Számos politikus, és közszereplő figyelmeztetett már rá, hogy Izrael április 9-i választásának nagy a tétje: arra kérdésre is válaszolni fog, hogy manapság hagyományos politikai eszközökkel, a választási fülkékben legyőzhető-e egy, a demokratikus intézményrendszer lebontását már évek óta folytató populista politikus, Benjámin Netanjahu.

Nagy a tét, és az egész világ – különösen a hasonló populista politikusok vezetése alatt álló része – Jeruzsálemre, és Tel-Avivra figyel. Ha elbukik a két nagy centrista párt egyesülésével is megpecsételt, Likudtól balra lassan mindenkit összefogó össznépi tábor, akkor tovább folyhat a mindig előre menekülő Netanjahu, és a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét hozzá hasonlóan semmibe vevő szélső jobboldali politikusok demokratikus intézményrendszert felszámoló térnyerése.

És akkor nem biztos, hogy lesz még egy alkalom az izraeli demokrácia helyreállítására. Nem jobb vagy baloldali győzelem, hanem a demokrácia a választások tétje.

Netanjahu kényszerhelyzetben van, és mindent elkövet egy irányítása alatti újabb, szélsőjobb – vallásos pártokból álló koalíció létrehozásáért, és már semmi se szent: hatalmas erőfeszítésekkel még a fajgyűlölő, zsidók és nem zsidók között a szexuális kapcsolatokat is tiltani vágyó kahanistákat is beviszi a kneszetbe.

Számára is nagy a tét: több éves börtön vár rá korrupciós ügyei nyomán a jogászok szerint. Már ha ő megy, és fennmarad az izraeli demokrácia. Ha viszont ő marad, akkor tervei szerint jön a mindenkori kormányfő jogi sérthetetlenségét, és törvény elé állítását megakadályozó ún. francia törvény, és vele a populizmus további térhódítása, a rendőrség, a bíróság, és a média elleni újabb támadások, a demokratikus intézményrendszer további szétverése.