Izrael a 10. legegészségesebb ország a világon

humusz sabra
Sabra humusz

A Bloomberg felmérésében 169 országot vizsgált többek között a várható élettartam, a tiszta vízhez és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, valamint a lakosság körében tapasztalható elhízás faktorai mentén.

Hétfőn hozta nyilvánosságra a Bloomberg a 2019-es ranglistáját a legegészségesebb országokról. Izrael a 10. helyen áll, Magyarország a kelet-európai régió több más országához képest alulteljesít.

Idén Spanyolország lett az első, vagyis a világ legegészségesebb országa, amely 2017-ben a 6. helyen végzett.

Az első tíz ország: Spanyolország, Olaszország, Izland, Japán, Svájc, Svédország, Ausztrália, Szingapúr, Norvégia és Izrael.

A kutatók szerint az étkezési szokásokon múlhat a legtöbb, valószínűleg ezért áll Spanyolország és Olaszország a lista élén, ahol a lakosság hasonlóképp táplálkozik, mint az izraeliek. Ezekben az országokban fogy a legtöbb növényi alapú mediterrán étel, sok teljes kiőrlésű terméket, zöldséget, magvakat esznek az emberek, valamint olívaolajat és repceolajat használnak vaj és másfajta zsiradék helyett.

A teljes cikk itt olvasható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.